nieuws

Interesse in oud kantoor neemt snel af

bouwbreed

Het bedrijfsleven toont nauwelijks belangstelling voor kantoren die langer dan drie jaar leeg staan. Tegelijkertijd kan de onroerendgoedsector niet voldoen aan de vraag naar nieuwbouw.

Aanbod nieuwbouw onvoldoende

Dat toont het rapport Nieuw Commercieel Vastgoed 2007 van Neprom en PropertyNL aan. In de vier grote steden is zonder meer 900.000 vierkante meter kantooroppervlak beschikbaar. “Blijkbaar is ondanks het feit dat er aan de vraag naar nieuwbouw bijna niet meer kan worden voldaan, niet de behoefte aan het huren van een verouderd bestaand kantoorgebouw”, aldus een toelichting van Neprom. De groeiende vraag naar moderne kantoren leidt dan ook tot meer nieuwbouw. Op 1 januari 2006 was 0,9 miljoen vierkante meter kantoorruimte in aanbouw. Een jaar later ging het om 1,4 miljoen vierkante meter. Dezelfde periode zag bijna een verdubbeling van het aantal verleende bouwvergunningen. In 2006 ging het om vergunningen voor nieuwbouw met een oppervlakte van 357.000 vierkante meter, het volgende jaar werd toestemming verleend voor de bouw van 687.000 vierkante meter kantoren.
De Randstad telt de meeste nieuwbouw. De periode tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2007 laat bijna een verdriedubbeling zien van het aantal vierkante meters kantoorruimte in aanbouw, te weten van 112.000 vierkante meter in 2006 naar 317.000 vierkante meter een jaar later Neprom en PropertyNL stellen voor de structurele leegstand van bestaande kantoorgebouwen te bestrijden door de panden te moderniseren. Ze wijzen erop dat het aantal renovatieprojecten langzaam groeit. “De markt pakt dit dus al voorzichtig op en dat is een positief signaal.”

Reageer op dit artikel