nieuws

Inspectie berispt gemeente

bouwbreed

Den Haag – De Arbeidsinspectie heeft veertig gemeenten op de vingers getikt omdat zij handmatig bestraten in hun bestekken verplichten.

De inspectiedienst heeft geëist dat de gemeenten de verplichting voortaan laten varen. Geven zij daar geen gehoor aan dan volgt een boete. De Arbeidsinspectie wil opdrachtgevers zo dwingen om in het ontwerpstadium rekening te houden met de mogelijkheid tot machinaal bestraten. In de bestekken moet dat worden aangegeven.
Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat machinaal bestraten nog maar mondjesmaat plaatsvindt. Reden is vooral dat gemeenten in hun bestekken vaak eisen dat het werk met de hand wordt gedaan. Vandaag komt het onderzoek naar buiten.
Volgens de waakhond van de arbeidsomstandigheden bestaat bij veel gemeenten ten onrechte het idee dat machinaal bestraten duur is en dat de kwaliteit te wensen overlaat. “Bij grote oppervlakten is machinaal bestraten juist een goede en betaalbare manier om straten aan te leggen. Ook is het veel gezonder voor werknemers”, aldus de Arbeidsinspectie.
De Arbeidsinspectie is geschrokken van de ongezonde en gevaarlijke manier waarop stratenmakers werken. Bij controles op 384 locaties bleek in de helft van de gevallen iets mis te zijn.
Stratenmakers tillen vooral veel zwaarder dan wettelijk mag (maximaal 25 kilo, red.). Bijna 240 keer eisten inspecteurs dat onmiddellijk verbeteringen werden doorgevoerd op de werkplaats.

Kankerverwekkend

Twaalf keer legde de Arbeidsinspectie het werk echt stil. Dit gebeurde onder meer omdat werklieden zich slecht beschermden tegen het verkeer. Ook bij stratenmakers die trottoirbanden of natuursteentegels doorzaagden zonder passende bescherming tegen kankerverwekkend kwartsstof greep de dienst in.
De Arbeidsinspectie heeft nu al aangekondigd volgend jaar mei opnieuw te gaan controleren.
Alle bestratingsbedrijven en opdrachtgevers hebben inmiddels een brochure gekregen waarin de belangrijkste risico’s staan beschreven. De branche maakt – onder meer op basis van deze brochure – de zogenoemde arbocatalogus.

Reageer op dit artikel