nieuws

Heijmans trapt stevig op de rem

bouwbreed Premium

Heijmans stapt af van de doelstelling om jaarlijks 4500 woningen te verkopen. De bouwer streeft bovendien niet langer een winstmarge van 3 procent na.

Joost Zwaga
Het Rosmalense bouwconcern trapt op de rem vanwege de volumedaling in de koopwoningenmarkt en de al eerder aangekondigde tegenvallers bij zijn bouwdivisie. Het bedrijf wil begin volgend jaar de nieuwe doelstellingen pas bekendmaken.
Heijmans verwacht dit jaar 3500 woningen te verkopen. Dat zijn er honderd minder dan vorig jaar. Het streven om in 2008 zo’n 4500 huizen van de hand te doen, acht het bouwbedrijf “niet langer haalbaar”. De onderneming wijst daarbij op toenemende bezwaarprocedures en een tekort aan bouwlocaties. Die hebben ertoe geleid dat de woningbouwproductie onder druk is komen te staan. Heijmans verwacht dat die situatie niet snel zal veranderen.
Een winstmarge van 3 procent is volgens Heijmans onhaalbaar geworden door de problemen bij de bouwdivisie. De bouwer moest dit jaar al voor 63 miljoen euro aan voorzieningen treffen vanwege een vijftigtal verliesgevende projecten. Hoewel inmiddels de bezem door de bouwpoot is gehaald, laat herstel nog op zich wachten. “De getroffen maatregelen zullen enige tijd nodig hebben alvorens zodanig effect te sorteren dat weer sprake is van gangbare marges”, aldus het bouwbedrijf.

Infra

De Brabanders moesten gisteren ook een tegenvaller melden bij de infratak. Het resultaat van de divisie zal “enkele miljoenen” lager uitkomen dan de 25 miljoen euro van vorig jaar. Eerder ging de aannemer nog uit van een gelijkblijvend resultaat.
Woordvoerder Frank Janssen benadrukt dat er bij infra geen sprake is van verliesgevende projecten. Volgens hem is Heijmans alleen selectiever geworden in het aannemen van opdrachten. Daardoor komt er ook minder winstgevende omzet binnen. Daarnaast laten de winsten uit enkele grote wegenbouwprojecten wat langer op zich wachten dan gedacht. Dat komt onder meer door vertragingen die niet door Heijmans zijn veroorzaakt.
Het bouwconcern verwacht dit jaar af te sluiten met een nettowinst van 55 miljoen euro. Dat is 27,5 miljoen minder dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel