nieuws

HardiePlank scoort bij renovatieproject

bouwbreed Premium

De Wooncompagnie heeft in een renovatieproject in de wijk Purmerend-Noord de bestaande houten gevelbekleding vervangen door de zogeheten HardiePlank, delen vervaardigd uit een nieuw soort vezelcement.

Vezelcement
vervangt western red cedar
De aanblik van hout maar de duurzaamheid van vezelcement. Zo omschrijft producent James Hardie de Hardieplank die op 162 huurwoningen in Purmerend-Noord het echte hout vervangt. Met een totale geveloppervlakte van 12.500 vierkante meter is het project één van de grotere werken in Nederland waarbij deze gevelbekleding wordt toegepast. Het startsein voor de renovatie van de 162 huurwoningen werd in november 2006 gegeven. De renovatie maakt deel uit van een groot revitaliseringsplan van de gemeente. De beeldbepalende gevelbetimmering van de woningen, die bestond uit overnaads aangebrachte houten planken (Western Red Cedar), moesten na verschillende onderhoudsbeurten in de afgelopen jaren vervangen worden. De houten delen waren dermate kromgetrokken dat ze op diverse plaatsen telkens opnieuw van de onderconstructie loskwamen.
Voor de vervanging van de houten planken werden verschillende opties bekeken. “We vonden de toepassing van kunststof delen voor dit werk geen optie”, aldus Jeroen Oppenhuis, die als medewerker bedrijfsbureau bij de Wooncompagnie voor het project verantwoordelijk is. “Na een bezoek aan enkele referentieprojecten viel de keuze uiteindelijk op de HardiePlank. Dit cementgebonden product is een prima alternatief. Ook de bewoners die inspraak hebben gehad, zagen dit product wel zitten. En niet onbelangrijk is de investering. We komen met dit materiaal ongeveer uit op een prijs exclusief montage van 30 euro per vierkante meter. Ten opzichte van hout is dat natuurlijk een concurrerende prijs.”

Acryllak

De gevelbeplating is volgens James Hardie bestand tegen weersinvloeden, ongedierte en brand. Omdat de gevelbekleding in de fabriek volgens een speciaal procédé van een acryl laklaag wordt voorzien, is er de eerste tien jaar geen schilderwerk aan de beplating nodig en kan ze gemakkelijk met water en zeep schoongemaakt worden. Ook de eenvoudige montage van de gevelbekleding beïnvloedt de investering in positieve zin. De vezelcement planken worden net als houten planken aangebracht tegen houten regelwerk en kunnen zonder vooraf te boren in het regelwerk worden gespijkerd. De Hardieplank laat zich eigenlijk op eenzelfde manier verwerken als houten geveldelen. Voor het afkorten van de delen zijn speciale zaagbladen beschikbaar, maar is specifiek voor dit product ook een ‘guillotine’ ontwikkeld. Het betreft hier een hakmes waarmee in de planken worden afgekort met een scherpe snede zonder het risico van versplintering of breuk. Wanneer met een speciaal krasmes een V-vormige snede wordt aangebracht, kunnen de planken overigens ook kaarsrecht worden afgebroken.
James Hardie levert de planken in vier verschillende oppervlaktestructuren in een standaardlengte van 3600 millimeter. Onlangs heeft de producent voor de Hardieplank de ColorPlus range geïntroduceerd. De ColorPlus producten worden in de fabriek voorzien van een meerlaagse coating. Op de verf zit een garantie van 10 jaar. Voor de afwerking van zaageindes en naden zijn retoucheerverf en afdichtkit in dezelfde kleuren leverbaar.

Reageer op dit artikel