nieuws

Groeicijfer Belgische bouw zet daling in

bouwbreed Premium

Het groeicijfer van de Belgische bouw zal dit jaar beneden de 4,5 procent blijven tegenover 9 procent in 2006.

Volgend jaar zal de groei bovendien verder dalen, wat ook negatieve gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid in de bouw, zegt de Confederatie Bouw, de nationale aannemersorganisatie in België.
De Vlaamse aannemersorganisatie (VCB) voegt aan deze minder gunstige prognoses nog een zorgwekkende boodschap toe: door de heersende schaarste in Vlaanderen dreigt bouwgrond daar binnen tien jaar drie keer duurder te worden dan nu. “Wanneer de overheid niet kordaat ingrijpt, kost in 2017 een vierkante meter bouwgrond in Vlaanderen gemiddeld 590 euro”, voorspelt de VCB.
Volgens de Vlaamse aannemers is niet alleen grondspeculatie daarvan de oorzaak: “De Vlaamse overheid weigert nu al jaren om een oppervlakte van 18.000 hectare bouwgrond voor de woningbouw vrij te geven.”
De groeivertraging in de Belgische bouw heeft o.a. te maken met het feit dat dit jaar vooral in Vlaanderen zowel voor de bouw van woningen als van appartementen 4 tot 5 procent minder vergunningen werden aangevraagd tegenover een stabilisatie in Wallonië en een forse stijging in het Brusselse gewest. Ook bij de infrastructuurwerken (vooral wegen en bruggen) is er dit jaar een achteruitgang als gevolg van de daling van de overheidsinvesteringen met 7,6 procent. Het enige echte lichtpunt in
Vlaanderen was dit jaar een forse toename van de industriële bouw, maar in Wallonië liep die dan weer fors terug. Midden 2007 telde de Belgische bouw 204.700 werknemers in loondienst, een stijging met 3,2 procent het jaar tevoren. Maar de zwakkere groei van de bouw zal die stijging volgens de aannemersorganisaties weer teniet doen. Wel zorgde de bouw tussen 2003 en 2007 voor 20.000 nieuwe banen in België.

Reageer op dit artikel