nieuws

Goederenvervoer per hsl

bouwbreed

Vrachtvervoer per hogesnelheidstrein als milieuvriendelijke aanvulling op luchtvracht. Dat willen de partijen in het project Werkstad A4.

Het wordt een van de eerste concrete projecten waarvoor dit publiek-private samenwerkingsverband zich inzet, meldt wethouder Arthur van Leeuwen van de gemeente Haarlemmermeer. Werkstad A4 is een gezamenlijke onderneming van Haarlemmermeer, Amsterdam, de provincie Noord-Holland en een aantal grote marktpartijen. Voor het hsl-project moet een spooraftakking worden gemaakt naar het westelijk deel van het gebied. ‘Dedicated lanes’ voor vrachtvervoer moeten garant staan voor een efficiënte transportverbinding naar en tussen alle bedrijvenlocaties. In het begin zullen over de ‘lanes’ waarschijnlijk gewone vrachtwagens rijden. Voor de wat verdere toekomst wordt gemikt op innovatieve vormen van milieuvriendelijk transport.
Vandaag presenteert de Van Leeuwen met minister Van der Hoeven (EZ), die het initiatief van harte ondersteunt, een verdere uitwerking van de ideeën. Werkstad A4 ziet een toekomst voor zich als belangrijke economische zone met een multimodaal logistiek knooppunt waarin duurzaamheid centraal staat.
De snelle vrachttreinen zijn daarvan een voorbeeld. Er liggen in Frankrijk al plannen om vrachttreinen van Parijs naar Amsterdam mogelijk te maken. Werkstad A4 is niet de meest wervende naam. Daarom wordt vandaag de nieuwe naam onthult: ACT. Deze afkorting staat voor Amsterdam (Area) Connecting Trade.

Reageer op dit artikel