nieuws

Goede ervaringen CRA met zorgvastgoed

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaar CRA Vastgoed wil de komende jaren intensief samenwerken met zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties. Op termijn moet maatschappelijk vastgoed een vijfde van de totale omzet van het Brabantse bedrijf genereren. “Zij hebben de grond, wij de kennis om die te ontwikkelen.”

‘Zij hebben de grond, wij de kennis om die te ontwikkelen’
Als de samenwerking met het Heerlense Licom ter sprake komt, springt directeur Peter ter Hark uit zijn stoel om een folder van zijn bureau te pakken. “Licom bezit sociale werkplaatsen en wij gaan voor hun op tien verschillende locaties de huisvesting realiseren. Inclusief de inrichting”, vertelt Ter Hark zonder zijn trots te verbergen. De samenwerking is voor beide partijen een nieuwe ervaring, want CRA en Licon hebben een ontwikkelingsholding opgezet. “Ieder heeft de helft in handen. Op die manier gaan we een langdurige relatie met elkaar aan.”
Het experiment in Heerlen smaakt wat Ter Hark betreft naar meer. Om ook andere maatschappelijke sectoren te benaderen heeft hij zijn organisatie aangepast. “Alle activiteiten op het gebied van zorg en maatschappelijk vastgoed hebben we in twee aparte bedrijfsonderdelen ondergebracht. En we hebben mensen aangenomen die de zorg goed kennen. Want wil je in die sector iets bereiken, dan moet je dezelfde taal spreken.”

Stevige band

Hoewel CRA, een dochteronderneming van de Van Boldrik Groep, en Licom een stevige band zijn aangegaan, is het opzetten van een gezamenlijke holding niet altijd de ideale samenwerkingsvorm. Zo werkt de ontwikkelaar in de Brabantse dorpen Gennep en Velp samen met Stichting Dichterbij, een organisatie die gehandicapten verzorgt en huisvest. “Vroeger werden gehandicapten in één groot paviljoen ondergebracht.
Momenteel wordt vooral voor gekozen om mensen in woningen in de wijk onder te brengen”, legt zorgspecialist Hans Pepers van CRA uit.
Door de omzwaai in het zorgbeleid voor gehandicapten zit Stichting Dichterbij met 200 hectare grond die een nieuwe bestemming moet krijgen. “Wij hebben de grond gekocht en bouwen er nieuwe woningen. In Gennep zijn dat er 360, waarvan we er zestig speciaal inrichten voor gehandicaptenhuisvesting”, zet Pepers de samenwerking uiteen. In Velp ontwikkelt CRA op het oude terrein van de Stichting Dichterbij negentig nieuwe koopwoningen.
Maatschappelijk en zorgvastgoed is beslist een interessante markt voor CRA, maar dat betekent niet dat alle vastgoed aantrekkelijk is voor de ontwikkelaar. Zo laat de onderneming de ziekenhuizen voorlopig voor wat zij zijn. “Dat is toch iets te groot voor ons. En de doorlooptijden zijn daar al gauw meer dan tien jaar”, licht directeur Ter Hark de strategische keuze toe. Naast verpleeg- en verzorgingstehuizen en andere lokale zorgorganisaties, zet CRA de komende jaren ook in op scholen. Hoewel in het onderwijs de eerste projecten nog vorm moeten krijgen. Ter Hark: “Wij praten wel met enkele scholen, maar dat is allemaal nog in een oriënterende fase.”
Met de keuze voor maatschappelijk vastgoed voegt CRA een nieuwe markt toe aan het werkgebied. Het bedrijf is al actief op de woningmarkt en het commercieel vastgoed. De stap in de zorgmarkt hangt deels samen met de gang van zaken bij de traditionele werkgebieden. Ter Hark: “Het wordt steeds moeilijker om goede locaties te vinden die je binnen enkele jaren kunt ontwikkelen. Wat dat betreft zijn de gouden jaren van de projectontwikkeling voorbij.” Daarnaast maakt nieuwe regelgeving de zorg een stuk interessanter. Vanaf 1 januari 2009 zijn alle zorginstellingen zelf verantwoordelijk voor hun huisvesting.

Groeiambities

Het maatschappelijk vastgoed moet ook zijn steentje bijdragen aan de groeiambities van CRA. Het bedrijf is momenteel goed voor een jaaromzet van zo’n 40 tot 50 miljoen euro.
Als het aan Ter Hark ligt groeit het volume van de onderneming naar 150 miljoen euro. Hiervan komt zo’n 30 miljoen euro voor rekening van het maatschappelijk vastgoed.

Moeizaam

Locaties binnen de bebouwde kom kennen volgens Ter Hark lange en moeizame trajecten. In Tilburg was voor de CRA-directeur begin deze maand de maat vol. Hij trok zich terug uit de ontwikkeling van het braakliggende Smariusterrein en laat de realisatie over aan de gemeente en de Bredase corporatie Laurentius. “We hebben de grond in 2000 gekocht met het idee om er een grote Albert Heijn te bouwen. Maar de gemeente wilde er woningen neerzetten. Op een gegeven moment is het gewoon niet meer rendabel te maken.”
Ter Hark heeft een stevige kater aan het project in Tilburg overgehouden. “Als een binnenstedelijke locatie niet in zeg drie jaar te ontwikkelen is, dan begin ik er niet meer aan.” Maar met locaties aan de rand van stad en dorp is de ontwikkelaar een stuk geduldiger. Samen met de vastgoedbelegger Amvest heeft CRA een grondfonds opgezet om in het zuiden van het land posities te verwerven. “Daarbij gaat het om nu nog groene locaties. Dan is een doorlooptijd van vijftien of twintig jaar geen probleem.”

Reageer op dit artikel