nieuws

Geplande proef met straatrobot uitgesteld

bouwbreed

De voor dit najaar geplande proef met een straatrobot is uitgesteld. De machine is nog niet stabiel en snel genoeg om ingezet te worden.

De gemeente Purmerend had nog voor het einde van dit jaar 14.000 vierkante meter willen laten herbestraten door de robot. Die ambitie stelt de Zuid-Hollandse plaats nu noodgedwongen uit naar begin volgend jaar. “De ontwikkeling van de machine valt tegen waardoor hij nog niet klaar is”, licht Henk Legger namens Purmerend toe.
Het werk dat met de robot gedaan zou worden, pakt Purmerend nu met gewone straatmachines aan. Legger: “We hopen dat de robot lopende het project alsnog ingezet kan worden. Lukt dat niet, dan wordt de machine bij een ander project ingezet.” Volgende week praten aannemer ST1, die de opdracht uit zou voeren, en de leverancier van de machine Robostreet met elkaar over de problemen bij de aflevering van de machine.
De ontwikkeling van de Streetwise, zoals Robostreet de robot heeft gedoopt, neemt volgens goedingelichte bronnen nog zeker een half jaar in beslag. De tijd is nodig om op een constant niveau de gewenste snelheid te bereiken. De machine moet uiteindelijk 1200 stenen per uur kunnen leggen.
De Streetwise, zoals Robostreet zijn creatie heeft gedoopt, is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam waar machinaal straten al jaren hoog op de agenda staat. De stad presenteerde de machine begin dit jaar op de Infratech in Ahoy.
De straatrobot is het paradepaartje van de vereniging Verbetering Mechanisatie Straattechniek (VMS), waarbij straatbedrijven en gemeenten zijn aangesloten. De verwachtingen voor de Streetwise zijn hoog gespannen omdat de machine een doorbraak kan forceren op het gebied van machinaal straten. Veel gemeenten zien weinig in de mechanisatie van straatwerk omdat de kwaliteit van het eindresultaat eronder zou lijden.

Reageer op dit artikel