nieuws

Forse verhoging subsidie eigenbouw

bouwbreed Premium

De subsidie aan gemeenten voor particulier en collectief opdrachtgeverschap gaat fors omhoog. Dat heeft minister Vogelaar (Wonen) gisteren bekendgemaakt.

De minister steekt tot 2010 in totaal vijftig miljoen euro in de stimuleringsregeling voor gemeenten die mensen zelf een huis laten bouwen. Daarnaast krijgen de provincies volgend jaar 8 miljoen euro. Met dit geld kunnen ze mensen financieel ondersteunen die in groepsverband hun woningen willen bouwen en daarvoor hulp van professionele adviseurs nodig hebben. Bij de officiële start van de uitgifte van 3000 kavels voor eigenbouw in Almere werd bekend dat Vogelaars departement opnieuw werk gaat maken van de promotie van particulier en collectief opdrachtgeverschap. Vogelaar erkent volmondig dat eigenbouw moeizaam van de grond komt in Nederland, zeker in vergelijking met België waar twee derde van de woningen in opdracht van particulieren wordt gebouwd.
Na een opleving eind jaren negentig is het aantal woningen dat door mensen of groepen zelf wordt gebouw flink afgenomen. Vorig jaar werd 11 procent van de woningen in eigenbouw gerealiseerd. De vraag naar bouwkavels door particulieren is echter groot en het aanbod van de gemeenten bij lange na niet voldoende, blijkt uit VROM-onderzoek. Vogelaar vindt particulier en collectief opdrachtgeverschap een prima manier om het aanbod beter te laten aansluiten op de vraag. Het Rijk ziet echter met leden ogen aan dat veel gemeenten niet happig zijn op eigenbouw en vrezen voor “Belgische toestanden” met lelijke woningen die niet goed in de omgeving zijn ingepast. Vogelaar gaat de lagere overheden nu extra prikkelen. De subsidie voor gemeenten die meer eigenbouw realiseren dan het regionaal gemiddelde in de periode 1998-2002 wordt verdubbeld naar 3200 euro per woning. Gemeenten die niet boven het oude regionale gemiddelde uitkomen kunnen rekenen op 800 euro per woning.

Reageer op dit artikel