nieuws

Filevrije A4 met 12.000 woningen

bouwbreed

Het is uitstekend haalbaar om de A4 ten zuiden van Rotterdam filevrij en geheel privaat aan te leggen. Zeven combinaties presenteerden gisteren hun uitwerking aan Rijkswaterstaat. Minister Eurlings (verkeer) belooft volgende zomer een tracébeslissing.

Publieke partijen ondertekenden gelijktijdig een intentieverklaring waaruit hun steun voor het concept blijkt. De tachtigkilometerweg tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen hoeven de rijksoverheid geen cent te kosten, terwijl met aanleg en exploitatie ongeveer 3 miljard euro is gemoeid.
In zeven marktverkenningen zijn corridors van de weg uitgewerkt in combinatie met gebiedsontwikkeling: Vinci wil de hele weg twee keer drie rijstroken maken.

Nieuwe dorpen

DeltaGreenway ziet daarbij ook nog mogelijkheden voor 12.000 woningen in hele nieuwe dorpen die straks op twintig minuten rijden van Rotterdam liggen. Arcadis ziet meer in doelgroepstroken en Delta Netwerk denkt uit te kunnen met 3 eurocent per kilometer en belooft de weggebruiker als klant te behandelen die bereid is te betalen voor een filevrije weg .

Infrafonds

OVG en First Step willen tolinkomsten in een apart infrafonds stoppen en daaruit de natuurontwikkelingen in het gebied betalen. Ontwikkelaar OVG vindt het hoog tijd dat de inframarkt, meer gaat functioneren als de kantorenmarkt waarbij de te verwachten inkomsten de hoofdrol spelen.
Traffic Partners wil naast betalen, ook belonen voor flexwerk. Sinds afgelopen voorjaar hebben de partijen de kans gekregen een haalbaar plan te ontwikkelen in ruil voor een vergoeding van 100.000 euro. Delta Greenway heeft daarbij zelfs al nagedacht over de aanbesteding en denkt daarbij aan twee fases en een alliantievorm.
De marktpartijen reageren onverdeeld enthousiast over de kans zo breed een corridor te mogen uitwerken zonder de gebruikelijke planologische beperkingen.
Ze hebben geen moeite met de ‘cherry picking’ van Rijkswaterstaat, maar zijn allang blij als het project op termijn echt op de markt komt.
Rijkswaterstaat krijgt nu de kans om de meest kansrijke ideeën te destilleren en combineren. Projectdirecteur Huub van Zwam verwacht deze zomer twee of drie varianten aan minister Eurlings te overhandigen.
Secretaris-Generaal Wim Kuijken, die de uitwerkingen namens de minister in ontvangst nam, noemt de aanpak vernieuwend en het project kansrijk. “Nieuw is de manier waarop zowel publieke partijen als de markt hierbij worden betrokken.”

Tol

De politiek moet namelijk nog wel instemmen met tol en langdurige concessieverlening aan private ondernemers, zonder bemoeienis van Rijkswaterstaat. Het mega-project is urgent verklaard in het programma Randstad Urgent.
Daarom verwacht Eurlings in het vierde kwartaal van 2008 te beslissen over een pps en wil uiterlijk 2010 de concessie verlenen.

Reageer op dit artikel