nieuws

Eurlings tikt ProRail op de vingers over wissels

bouwbreed Premium

Verkeersminister Eurlings heeft ProRail op de vingers getikt. De spoorbeheerder heeft hem te weinig informatie gegeven over het achterstallig onderhoud aan de wissels.

Eurlings heeft gisteren in de Tweede Kamer bevestigd 1800 van de 6000 wissels niet door de ‘apk-keuring’ van ProRail zijn gekomen. De minister was door de VVD-fractie op het matje geroepen over de veiligheid op het spoor. Aanleiding was een bericht in NRC-Handelsbladzaterdag dat een groot deel van de wissels op het Nederlandse spoor niet helemaal voldoet aan veiligheidsnormen. ProRail zou die informatie allang hebben gehad, maar pas vorige week de Inspectie Verkeer en Waterstaat hebben ingelicht.
Eurlings verklaarde gisteren dat hij zelf pas dit weekeinde vernam dat 1800 wissels onderhoud behoeven. De minister liet doorschemeren onaangenaam verrast te zijn. Volgens hem zou ProRail uit zichzelf ook de kleine veiligheidsrisico’s op het spoor moeten melden en niet alleen over de brug moeten komen als de Inspectie Verkeer en Waterstaat daarom vraagt.
De minister benadrukte in navolging van de spoorbeheerder dat de wissels niet onveilig zijn omdat de 1800 wissels niet in de categorieën vallen waarbij onmiddellijk ingrijpen nodig is.
De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft de spoorbeheerder inmiddels wel om meer informatie gevraagd, zo liet de minister weten. De inspectie is bezorgd en wil weten hoe het nu met de veiligheid op het spoor is gesteld.
De dienst maakt zich zorgen omdat ze vorig jaar na een ontsporing in Dordrecht een verbrokkelde wissel had aangetroffen. In oktober trof de inspectie bij een steekproef opnieuw zo’n ernstig defect aan, dit keer in Eindhoven.

Reageer op dit artikel