nieuws

‘Eigenbelang zet aan tot duurzamer gedrag’

bouwbreed Premium

Een bouwplan kan de overtreffende trap van duurzaamheid vormen; als de stedenbouwkundige het niet esthetisch verantwoord vindt is de kans op uitvoering klein. “En dat moet veranderen,” vindt Dorien Putman-Devilee van ASN Bank.

Duurzame energie-expert Putman-Devilee laat geen gelegenheid voorbij gaan om de weinig duurzame houding van sommige stedenbouwkundigen en architecten aan de kaak te stellen. Tijdens het Nationaal Sustainability Congres (NSC07) in Rotterdam deed ze dat als ‘aandeelhouder van de BV Nederland’. Advies- en ingenieursbureau DHV en congresbureau CKC probeerden als organisators met een discussie tussen ‘aandeelhouders en bestuursleden’ ideeën los te krijgen die Nederland in 2020 duurzamer moeten maken.
Duurzaam houdt onder meer een lagere uitstoot in van CO2. Ambtenaren die bouwplannen controleren, kunnen daar volgens Putman-Devilee het voortouw nemen. Esthetiek en milieu kunnen hand in hand gaan.
Peter Bakker, in het dagelijks leven topman van TNT en tijdens het NSC07 bestuurslid van ‘BV Nederland’ kon zich daar wel in vinden. Hij wil ook schrappen in regels die “het vergroenen van een woning dwarsbomen”. Bakker: “Je kunt soms beter een woning slopen en er een nieuwe voor terugzetten dan een bestaande woning duurzaam maken.”
Meer als TNT-man dan als BV Nederland-man denkt Bakker dat verduurzaming in de praktijk veel tijd en moeite kost. “Nederland kan als gidsland optreden maar de rest van de wereld moet er ook aan meewerken.” Bijvoorbeeld aan het voorstel om de energiebelasting om te werken tot een CO2-heffing. Zo’n heffing maakt mensen meer bewust van de milieuschade die ze met hun dagelijkse handelen toebrengen.
“Eigenbelang zet mensen aan tot duurzamer gedrag,” constateert duurzaam bouwen expert Anke van Hall van onder meer de TU Delft. De Amerikaanse farmaceut Genzyme bijvoorbeeld liet het uitgewerkte plan voor een conventioneel hoofdkantoor schieten voor een ‘groen’ gebouw, omdat biologen hier veel liever in werken.

Reageer op dit artikel