nieuws

De NieuwBouw zoekt balans tussen werk en privé

bouwbreed

Het netwerk van kenniswerkers in de bouw, de NieuwBouw, zoekt vrijwilligers. De organisatie heeft een volle agenda, maar volgens voorzitter Menno Lammers valt het niet mee om zijn 1400 leden actief te krijgen.

Eind 2008 moet de NieuwBouw op eigen benen staan. Dan stopt de financiële ondersteuning van PSIBouw, het innovatiecentrum voor de sector dat na de parlementaire enquête naar fraude in de bouw is opgezet. Aan de geldstroom mag een einde komen, De NieuwBouw is volgens Lammers niet van plan te stoppen. “Wij gaan door met kritisch te kijken naar anderen en onszelf en zijn nu al op zoek naar nieuwe sponsors.”
Financiële onafhankelijkheid is volgend jaar beslist de grootste stap die de organisatie gaat maken, maar niet de enige. Zo organiseert de NieuwBouw in 2008 opnieuw “MeiMatchMaand”, waarbij jonge medewerkers van overheden en bouwbedrijven een bezoek brengen aan elkaars werkplek.

Regionaal

De NieuwBouw wil zich meer op regionaal niveau profileren. “We hebben vier regio’s; Noord, Zuid, Oost en West. Daar willen we volgend jaar trefpuntbijeenkomsten organiseren en bijvoorbeeld het Lego Game spelen, waarbij vernieuwende werkwijzen worden getoetst.” Regio West heeft de trend gezet. Daar is onlangs de Lego Game voor het eerst georganiseerd. “Bij dit spel bouw je met legosteentjes”, legt Lammers uit. “Alleen worden de spelregels steeds veranderd. Je gaat bijvoorbeeld eerst op de traditionele manier aan de slag met als basis een bestek. Daarna bouw je nog eens, maar dan zonder bestek en gericht op samenwerking en delen van informatie. Al gauw blijkt dan dat die tweede manier veel efficiënter is.”
Momenteel heeft De NieuwBouw zo’n vijftig actieve leden. “En die leveren heel goed werk af”, stelt Lammers. Toch zou hij veel meer NieuwBouwers in beweging willen krijgen. “Het zou heel mooi zijn als we zeker 10 procent van de leden bij het organiseren van onze activiteiten kunnen betrekken.”
Met zijn ambitie stuit Lammers op de dagelijkse praktijk. Jonge kenniswerkers hebben een druk leven en willen niet dag en nacht met hun werk bezig zijn. “Wat dan algauw speelt is de keuze tussen wat extra uren werken voor de baas, met vrienden een avond stappen of voor de NieuwBouw aan de slag”, schetst Lammers het rijtje opties dat passeert als hij nieuwe vrijwilligers benadert.

Ruimte

Lammers zelf besteedt twee dagen in de week aan de NieuwBouw. “Mijn werkgever heeft hiervoor mijn target aangepast en geeft mij ook de ruimte om die tijd erin te steken.” De consultant van Task, een advies- en detacheringsbureau, onderstreept dat zijn werkgever daarmee geen geld over de balk gooit. “Bij de NieuwBouw doe je contacten op waar je bij je werk ook wat aan hebt. En het is natuurlijk heel goed als werknemers zich maatschappelijk betrokken tonen.”
Dat niet alle werkgevers denken zoals Task, ondervond Lammers onlangs nog aan den lijve. Een nieuwe penningmeester moest afhaken omdat hij van zijn werkgever te weinig ruimte kreeg om de bestuursfunctie op zich te nemen. Mochten mensen in een vergelijkbare situatie zitten, dan wil Lammers wel een handje helpen. “Als je werkgever niet begrijpt hoe belangrijk de NieuwBouw is, dan bel ik hem wel voor je op.”
De NieuwBouw praat op 6 december in Utrecht over haar toekomst. www.denieuwbouw.nl

Reageer op dit artikel