nieuws

Cv-ketel Rijen blijft verdacht

bouwbreed Premium

De combiketel van Intergas speelt volgens het Openbaar Ministerie (OM) mogelijk toch een rol bij het koolstofmonoxidedrama in Rijen.

Eerder berichtte de gemeente Rijen dat met de cv-ketel zelf niets mis is. Terwijl het onderzoek naar het ongeval, dat aan twee mensen het leven kostte, nog liep, meldde Rijen in een persbericht dat de combiketel “goed functioneert”.
Volgens Martine Pilaar, woordvoerder van het OM in Breda, staat allerminst vast dat de ketel en daarmee de ketelfabrikant Intergas geen blaam treft. “Dat moet nog worden aangetoond.”
Volgens Pilaar wilde de gemeente haar bewoners – die nu in een Van der Valkhotel verblijven – gerust stellen. Pilaar noemt de woordkeuze die de gemeente daarvoor gebruikte “onhandig”.
Harry Bosscher, directeur van Intergas, is verbaasd over de uitlating van het Openbaar Ministerie. “Voor mij zijn twee zaken helder. De ketel deugt; dat heeft het OM mij verzekerd. Punt 2, de rookgasafvoer was niet aangesloten. Op dat moment is een gasapparaat altijd gevaarlijk. Als de afvoer losligt, kun je net zo goed een open toestel plaatsen.”
Ook Jeroen Leemans, woordvoerder van de gemeente Rijen, zet vraagtekens bij de verklaring van het OM aan Cobouw. “Zij hebben ook hun goedkeuring afgegeven voor het persbericht.”

Stof

Al met al doet de kwestie in Rijen behoorlijk wat stof opwaaien. Zo vinden critici het onbegrijpelijk dat Kiwa Gas Technology bij het onderzoek is betrokken. Rob Diephuis van de stichting Gasveiligheid en Risicobeperking spreekt van een dubieuze situatie. “Zij zijn niet onafhankelijk. Als de ketel niet deugt, zijn zij namelijk mede aansprakelijk, omdat ze in dat geval ten onrechte een certificaat hebben afgegeven.”
Diephuis vindt dat de zaak Rijen aan alle kanten stinkt. “Ik heb het gevoel dat de waarheid in de doofpot verdwijnt.” Bosscher van Intergas is de beschuldigen van Diephuis aan zijn adres beu. “Bij elk ongeval met koolstofmonoxide haalt hij zijn eigen onderzoek erbij.” Bosscher vindt dat Diephuis zich aan de feiten moet houden.

Onrust

Onder installateurs bestaat volgens Uneto-VNI onrust. “We hebben meerdere telefoontjes gehad van verontruste leden”, zegt Kirsten Bruijel. De branchevereniging wacht het onderzoek vol spanning af.
De rust is in het 16.000 inwoners tellende dorp Rijen volgens Leemans voor zover mogelijk teruggekeerd. Wanneer het onderzoek van de technische recherche en Kiwa Gas Technology klaar is, blijft onduidelijk.

Reageer op dit artikel