nieuws

Cv-ketel neemt rol airconditioning over

bouwbreed Premium

Bijna zeventig inzendingen met daaronder veel echte innovaties, zoals de CombinAir Cool van Daalderop; de Elga warmtepomp die ook koelt en de Micro WKK. De voor 2008 gekozen strijdkreet ‘De VSK steekt energie in het klimaat’ had duidelijk effect.

Voor de jury van de VSK Award was de nominering dit keer zowel lastig als inspirerend. Van de inzendingen zijn er uiteindelijk achttien genomineerd, in zes categorieën. We pakken er twee categorieën uit, verwarming en sanitair, vanwege de vele nieuwe ontwikkelingen.
Op maandag 11 februari, de eerste beursdag van installatievakbeurs VSK2008, worden de winnaars bekend gemaakt.
Koele cv-ketels
Bij het onderdeel verwarming zijn dat de HRe-ketel van Remeha, die naast verwarming en tapwater ook elektriciteit levert. Nog niet in productie, maar op de VSK als prototype te zien, is de Micro warmtekrachtcentrale (Micro WKK) met Stirlingmotor van Vaillant, volgens de jury een product met grote potentie.
Speciaal voor de bestaande bouw ontwikkelde Techneco de Elga, een warmtepomp die als aanvulling op de gewone HR-ketel dient. Hij levert niet alleen extra verwarmingscapaciteit, maar kan via het bestaande cv-systeem de woning ook koelen.
Koelen is tevens het trefwoord bij de ‘revolutionaire’ CombinAir Cool, de esthetische verantwoorde cv-ketel waarbij de koelfunctie in dezelfde kast is ingebouwd. Met name in de nieuwbouw kan hij een alternatief vormen voor de energieverslindende airconditioning.

Simpel en slim

Het Hygiënesysteem van Kemper ziet er simpel uit en is dat ook. Door de stuwkracht te benutten van de venturivorm kan er altijd enige stroming blijven in een afgetakt watercircuit. Daarmee is de opbouw van legionella doeltreffend te stoppen.

Slim is ook de smartFIX van Wavin, een push-fit systeem voor kunststofleidingen, dat gegarandeerd een waterdichte en trekvaste verbinding moet opleveren.
Vooral handig is de Water Installatie Module (W.I.M.) van Roëlco. De circa een halve meter hoge module van kunststof en leidingwerk zorgt voor een nette en vlotte aansluiting van het leidingwerk in het keukenkastje. Bijna net zo handig is de Raindance Connect, een stortdouche die zonder breekwerk is te plaatsen. Prettig voor de bewoner, minder werk voor de installateur.

Innovatieve sector

Veel van de inzendingen sluiten naadloos aan bij de strijdkreet ‘De VSK steekt energie in het klimaat’, zo constateert jurylid ir. Maarten van Hezik, in het gewone leven directeur van Stichting STABU. “Het is indrukwekkend om te zien hoe snel de installatiebranche met innovatieve oplossingen komt om aan de nieuwste eisen en convenanten te kunnen voldoen”, zo merkt hij op.
En hij durft de stelling aan “dat de installatiebranche qua innovatie voorop loopt.” Volgens hem heeft dat mede te maken met het feit, dat innovatieve installaties goed in kleine series zijn te produceren en kleinschalig in de markt te zetten om te kijken of ze aanslaan.”

Reageer op dit artikel