nieuws

Cordaris en ABP: fusieplan

bouwbreed

De pensioenuitvoerders ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) en Cordares willen fuseren. Als de samenbundeling slaagt, ontstaat de grootste collectieve pensioenuitvoerder in Europa en een van de grootste ter wereld.

Het nieuwe bedrijf zou een pensioenvermogen beheren van 245 miljard euro voor bijna 4 miljoen mensen. Daarmee wordt het groter dan de huidige nummer 1, het Noorse staatspensioenfonds.
ABP en Cordares, het voormalige SFB, hebben maandag bekendgemaakt hierover in gesprek te gaan. ABP was al bezig het pensioenfonds te splitsen in het pensioenfonds zelf en een uitvoerder van pensioenen. Die laatste kan dan ook elders klanten werven, een taak die nu veelal door verzekeraars wordt uitgevoerd.
ABP, het pensioenfonds voor leraren en ambtenaren, is nu al het op een na grootste pensioenfonds ter wereld. Het bedrijf uit Heerlen beheert een pensioenvermogen van 220 miljard euro voor 2,7 miljoen Nederlanders

Bouwsector

Cordares uit Amsterdam is een stuk kleiner dan ABP en vertegenwoordigt een vermogen van ruim 26,5 miljard euro voor meer dan 1 miljoen Nederlanders. De pensioenuitvoerder bedient vooral de bouwsector.
Doel van de voorgenomen fusie is om door schaalvergroting sterker te staan op de internationale pensioen- en vermogensbeheermarkten. Het fusieplan heeft een goede kans van slagen. Onlangs werd door enkele kopstukken in de Nederlandse financiële sector in samenwerking met de overheid de stichting Holland Financial Centre opgericht. De stichting wil het financiële klimaat in Nederland verbeteren. Een van de speerpunten is pensioenbeheer.
De stichting staat onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen, voormalig voorzitter van de beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM). ABP-topman Dick Sluimers maakt ook deel uit van de stichting.

Splitsing

De AFM, De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Mededingingsautoriteit bepalen mede of het nieuwe fusiebedrijf er komt.
ABP en Cordares hopen begin volgend jaar meer bekend te kunnen maken over de fusieplannen, aldus een woordvoerder van ABP. De splitsing van het ambtenarenpensioenfonds zou per 1 maart 2008 zijn beslag moeten krijgen.

Reageer op dit artikel