nieuws

Claim van 21 miljoen op bord van Ballast Nedam

bouwbreed Premium

Cementhandelaar Ton de G. heeft een claim van 21 miljoen euro ingediend bij Ballast Nedam. Dat heeft zijn advocaat gezegd bij de start van het proces tegen vier topmanagers uit de betonindustrie.

De claim volgt op beslaglegging van Ballast Nedam op tegoeden van De G. Door de stappen van het bouwconcern is het cementbedrijf volledig stil komen te liggen. De raadsman van De G. verzekert dat de uiteindelijke schadeclaim “een veelvoud” van 21 miljoen zal bedragen.
Ballast Nedam wilde gisteren niet reageren. Zolang de zaak onder de rechter is, zwijgt het bouwbedrijf uit Nieuwegein.
Ton de G. behoort tot de groep die door justitie wordt verdacht van gesjoemel bij de aan- en verkoop van betonfabrieken. Vanwege de slechte gezondheid van De G. is zijn zaak echter geschikt en geseponeerd.
Peter F., voormalige divisiedirecteur van Ballast Nedam, en Robbie W., oud-topman van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij (NCD) moeten wel terechtstaan. Ook Eke Jan W. en Anton de G., de zoon van Ton de G., zijn gedagvaard.

Te duur

Justitie verdenkt hen ervan Ballast Nedam en de NCD voor miljoenen te hebben opgelicht. Volgens justitie liet de 68-jarige F. Ballast Nedam een bedrijf, dat hij zelf had verworven, veel te duur inkopen. Het verschil stak hij in eigen zak.
W. (63) en W. (71) adviseerden de NCD in 2001 om snel de Fernhout Groep te kopen voor 192 miljoen gulden. Snelheid was volgens hen geboden, omdat er kapers op de kust lagen. In werkelijkheid had De G. Fernhout al voor 170 miljoen gekocht, aldus justitie.
De Groningse rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de strafzaak verschoven naar volgend jaar maart.

Reageer op dit artikel