nieuws

CDA: Paal en perk stellen aan invloed milieuregels

bouwbreed Premium

Het CDA wil paal en perk stellen aan de hinderlijke invloed van afzonderlijke milieuregels op bouwplannen. De regeringsfractie komt vandaag met het pleidooi om de wetgeving op te rekken zodat een woningbouwproject niet meer per definitie sneuvelt als er sprake is van een kleine overschrijding van een van de milieunormen.

CDA-Kamerlid Ruud van Heugten heeft gisteren aangekondigd dat hij vanavond in het debat over de begroting van minister Vogelaar (Wonen) gaat pleiten voor een minder starre toepassing van alle sectorale wetgeving zoals de watertoets, de flora- en faunawetgeving en het verdrag van Valetta voor bescherming van archeologische schatten. Volgens het Kamerlid belemmeren deze Europese regels te vaak urgente woningbouwprojecten. Van Heugten kreeg afgelopen weekeinde nog een treffend voorbeeld in de schoot geworpen met het bericht uit het Achterhoekse plaatsje Terborg waar twee zeldzame varensoorten nieuwbouwplannen frustreren. Het CDA-Kamerlid vindt dat een gemeente een plan toch moet kunnen doorzetten als blijkt dat het op een klein onderdeel niet helemaal voldoet. Of hij de handen op elkaar krijgt in de Tweede Kamer, is niet duidelijk. De VVD heeft er in ieder geval wel oren naar. Met zijn pleidooi haakt Van Heugten in op de grote ergernis onder bouwers en ontwikkelaars over de belemmerende sectorale wetgeving. Volgens marktpartijen is veel van de vertraging in de woningbouwproductie hierop terug te voeren.
In haar actieplan om het bouwtempo op te voeren erkent minister Vogelaar dat de procedures te veel tijd vergen. De minister wil vooral versnelling van de bezwaarprocedures maar komt niet met voorstellen voor een verruiming van de milieuwetgeving. Het actieplan van Vogelaar komt vanavond ook aan de orde tijdens het begrotingsdebat. Een Kamermeerderheid kan ermee leven dat de minister de doelstelling voor de bouwproductie naar beneden heeft bijgesteld en nu mikt op 80.000 tot 83.000 woningen per jaar.

Reageer op dit artikel