nieuws

Brandveilig de daken op

bouwbreed Premium

Ze zijn brandveiliger en hebben een langere levensduur. Onder die credo’s heeft Troelstra 0x26 De Vries twee nieuwe dakbedekkingsmaterialen op de markt gebracht: Apax en Solid Safe.

Nieuw dakbedekkingsmateriaal is veel duurzamer
De met elastomeren en plastomeren gemodificeerde bitumen gaan volgens de Friese producent twee keer langer mee dan traditionele bitumen dakbedekkingen. Apax is bestemd voor de verwerking in het vlak en met behulp van Solid Safe worden de dakdetails afgewerkt. De materiaaldrager van beide producten wordt als het ware gedrenkt in bitumen en bestaat voor Apax uit drie lagen: polyamide/polyester, glasvlies en afgewerkt met wederom polyamide/polyester. Solid Safe is voorzien van een inlage van aluminium strekmetaal en één van glasvlies. Het materiaal krijgt een waterdichte coatinglaag. Uit een thermische verouderingstest en uv-stralingstest bleek, dat Apax en Solid Safe niet verouderden bij een verwarming van 80 graden gedurende 26 weken. Normaliter verliest bitumen dakbedekking enige flexibiliteit bij een verwarming van 70 graden gedurende twaalf weken. “Ons materiaal blijft stabiel en veroudert niet, dat is uniek voor onze branche”, zegt directeur Leo Hoekstra van Troelstra 0x26 De Vries.

Open vuur

Een andere belangrijke factor is dat de dakbedekking niet met open vuur hoeft te worden verwerkt. Het vastzetten van bitumen dakbedekking bij dakdetails met een brander ligt onder vuur. Apax en Solid Safe kunnen met behulp van de hete-lucht-lasmethode, ofwel een soort föhn, verwerkt worden. Vooral bij het aanbrengen van de stroken bij opgaande gevels en dakranden is dat een veilige uitkomst. Met de Troelstra 0x26 de Vries hechtlijm kan Apax via een drukvat ook worden verlijmd. Troelstra 0x26 De Vries hebben ook gedacht aan het verwerkingsgemak. Ondanks dat de rolbreedte van 10 centimeter is gegroeid, is Apax lichter en dunner dan de traditionele bitumen dakbedekkingen. Een dakrol weegt 25 kilo en is daarmee bijna 10 kilo lichter. Dankzij 10 centimeter breedtewinst kan de dakdekker een groter oppervlak leggen. Het materiaal is slechts 3 millimeter dik.
Dankzij de modificatie met elastomeren en plastomeren en de strekmetalen aluminium inlage kan Solid Safe voorgevormd worden aangebracht bij dakdetails, zonder gebruik van lijmen en primers. Daarmee is het toepasbaar bij alle temperaturen. Een dubbel zelfklevende strook zorgt voor een winddichte afwerking. Solid Safe is op rol van 5 meter beschikbaar. Troelstra 0x26 De Vries produceren op dit moment volop, waardoor er in massa kan worden geleverd.

Reageer op dit artikel