nieuws

Bouw heeft duivels probleem

bouwbreed Premium

Communicatieadviseur, Amsterdam rdb@remcodeboer.com

De bouwbranche krijgt klap op klap. Partijen trekken zich steeds meer terug op hun eigen eiland. Maar dat werkt juist fouten in de hand. De veiligheid van gebouwen kan niet worden gegarandeerd. Dat is dé conclusie van het VROM-rapport ‘Borging constructieve veiligheid in bouwprocessen’ dat 24 oktober is gepresenteerd. Alle partijen vinden veilige constructies belangrijk, maar niemand voelt zich eerstverantwoordelijk.

Regieraad

Minister Vogelaar concludeert in het rapport dat “de constructieve veiligheid niet volledig is, niet systematisch en niet formeel geborgd”. Die conclusie is opmerkelijk. Eén van de belangrijkste onderdelen van onze fysieke veiligheid blijkt formeel niet goed geregeld. En die conclusie komt ook nog van het ministerie dat voor diezelfde veiligheid in moet staan. Maar misschien nog opmerkelijker is dat de verklaring van de minister bijna voor kennisgeving is aangenomen. Geen opening van het Acht uur-journaal, geen ophef in de media, geen spoeddebat. Er lijkt al sprake van gewenning. Op 24 oktober werd ook het werkplan van de tweede Regieraad Bouw gelanceerd. Ook dat plan deed weinig stof opwaaien. De raad concludeert dat het imago van de bouw “slecht” is. Op zich helaas geen nieuws. Van oudsher was het beeld al niet rooskleurig, maar de bouwfraude en geruchtmakende bouwfouten waren in imago-opzicht ‘killing’. Lijkt de fraude achter de rug, die fouten zijn dat niet. Vooral bouwers, architecten en ingenieurs krijgen in de de problemen op hun bord. De rol van opdrachtgevers blijft meestal onderbelicht. Maar juist de opdrachtgever is een integraal onderdeel van het probleem, of beter gezegd, van de oplossing. Bouwen is samenwerken. Maar bouwen is ook elkaar vertrouwen en samen staan voor het eindproduct. Prijs is nog altijd hét criterium. Vorige week waarschuwden medewerkers van adviesbureau PRC in Cobouw nog voor de negatieve gevolgen. “Vertraging, bouwfouten of ten minste niet optimale uitvoering.” Volgens de adviseurs “letten opdrachtgevers steeds meer alleen op geld zonder naar de kwaliteit te kijken”. Tel daarbij het opknippen in deelopdrachten en de kans dat zaken tussen wal en schip vallen, neemt toe.

Vertrouwen

Bouwers hebben een duivels probleem. Het is hetzelfde ‘Prisoner’s dilemma’ dat de wielersport zo boeiend maakt. Vijf vluchters maken allemaal kans op de overwinning, maar alleen als ze samenwerken. Doen ze dat niet dan verliezen ze alle vijf. Ook in de bouw heeft iedereen elkaar nodig. Maar niemand wil en kán de verantwoording nemen voor de fouten van de ander. Ieder voor zich lijkt daarom nu de beste strategie. Lijkt, want op de lange termijn verliest de branche als geheel. Vertrouwen, samenwerken en elkaar helpen zakt weg in het verjuridiserende bouwproces. De resultaten daarvan worden nu ook voor het grote publiek zichtbaar. De branche heeft hiervan te lijden. Pasklare oplossingen zijn er niet. Was het maar waar. Maar een ding is duidelijk: overheid, bouwers én opdrachtgevers zullen het samen moeten doen. Vooral die laatste groep kan mijns inziens een belangrijke stap zetten.

Reageer op dit artikel