nieuws

Bonden boycotten Schouten

bouwbreed Premium

De bouwbonden gaan het afscheidsfeestje boycotten van voormalig Cordares-topman Joep Schouten. Reden is de luxe afvloeiingsregeling.

De bouwbonden gaan het afscheidsfeestje boycotten van voormalig Cordares-topman Joep Schouten. Reden is de luxe afvloeiingsregeling.
Schouten krijgt bij zijn afscheid vier jaarsalarissen mee. Daarnaast heeft hij een aantal emolumenten mee laten nemen in zijn pensioenopbouw. De bouwbonden vinden dit exorbitant. Volgens hen stamt deze regeling van jaren her en ging het toen om de situatie van een onvrijwillig afscheid. Later is dat omgezet naar elk afscheid.
“Dat hebben de voorzitter van de Raad van Bestuur Schouten en de toenmalige Raad van Commissarissen zo afgesproken. Daar zaten de bonden niet bij. Als aandeelhouder hadden we te weinig invloed om de regeling tegen te houden. Onze invloed hadden we kunnen gebruiken op het moment dat de regeling nog in de maak was. Toen die eenmaal op papier stond, konden we niets meer”, vertelt Maarten Post van CNV Hout en Bouw.

Verkeerd signaal

Niemand wil vertellen om hoeveel geld het precies gaat, maar het zou om zo’n 2 miljoen euro gaan. Nog afgezien van het exacte bedrag vindt Post dat er van de regeling een volstrekt verkeerd signaal uitgaat.
“Wij hebben altijd gestreden en strijden nog steeds tegen dit soort exorbitante afvloeiingsregelingen. Zeker waar het gaat om het oude SFB vindt ik het helemaal gênant”
In een overleg hebben FNV Bouw en CNV Hout en Bouw is dan ook afgesproken morgen verstek te laten gaan op het afscheidsfeestje van Schouten. “Iedereen mag zelf weten of hij gaat. Maar het zou me verbazen als er bondsbestuurders aanwezig zijn. Ik ga in ieder geval niet”, zegt Post.

Geen commentaar

Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw wil niet ingaan op de zaak rond Schouten. “Voor het eerst in mijn leven heb ik geen commentaar”, aldus Van Haaster die evenmin in het Amsterdamse Concertgebouw te vinden zal zijn.
De bonden hebben nog geprobeerd Schouten te bewegen vrijwillig afstand te laten doen van de regeling. Maar daar heeft de voormalige topman nee tegen gezegd.
De werknemersorganisaties zitten er nu behoorlijk mee in hun maag. Voor hen valt het nauwelijks uit te leggen aan de leden die van hetzelfde Cordares een laag aanvullend pensioen krijgen terwijl de baas van het spul het voor zichzelf riant geregeld heeft.

Reageer op dit artikel