nieuws

Binnenklimaat nieuwbouw ver onder de maat

bouwbreed

In 30 tot 50 procent van de woningen voldoet de ventilatie niet aan de eisen. De normen voor schadelijke stoffen worden op grote schaal overschreden en bij een op drie woningen vertonen gastoestellen en installaties ernstige gebreken.

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk TNO-onderzoek naar 1240 woningen en een geheime VROM-notitie die vrijdag openbaar werden gemaakt door het VPRO-radioprogramma Argos. Het ministerie van VROM heeft de informatie bevestigd en werkt aan maatregelen om de overmaat aan schadelijke stoffen in woningen tegen te gaan en de ventilatie te verbeteren.
Uit het TNO-rapport blijkt dat bij 55 procent van de onderzochte woningen de normen voor formaldehyde worden overschreden. In 40 procent van de woningen heersen te hoge concentraties vluchtige oplosmiddelen en bij 60 procent was het CO2-gehalte voor korte of langere tijd te hoog. Hoge concentraties van deze stoffen kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zoals geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn en vermoeidheidsverschijnselen.
Het onderzoek maakt deel uit van een breder onderzoek dat door VROM is opgezet naar aanleiding van de gezondheidsklachten van bewoners van nieuwbouwhuizen. Kortgeleden werd op basis van een onderzoek van de GGD in de Amersfoortse wijk Vat­horst al een verband gelegd tussen ventilatie in energiezuinige woningen en gezondheidsklachten. Vooral de gebalanceerde ventilatie en mechanische luchttoevoer blijken een probleem.

Gebreken

In de vertrouwelijke brief van VROM constateert het departement dat in 30 tot 50 procent van de nieuwe woningen de ventilatiecapaciteit niet wordt gehaald, doordat de systemen niet goed zijn ingeregeld of verkeerd zijn geïnstalleerd. Los daarvan wijzen de onderzoeken erop dat bij een derde van de totale woningvoorraad de gastoestellen en installaties ernstige gebreken vertonen.
In de VROM-brief wordt alvast een voorschot op mogelijke maatregelen genomen. Het departement overweegt nieuwe regels voor het binnenmilieu, aanscherping van de controles op de installatie van ventilatiesystemen en een wettelijk verbod op open geisers.

Reageer op dit artikel