nieuws

Binnen 24 uur zijn twee nieuwe etages geplaatst

bouwbreed Premium

Binnen 24 uur krijgt het oude pakhuis aan de Balistraat twee nieuwe verdiepingen. Dankzij de prefab constructie van Stero Staal: “Wij bouwen drie-dimensionaal, dat doet niemand in de regio.”

Vanaf 5.00 uur rijden diepladers van Delfzijl naar Den Haag. Ze vervoeren twee complete verdiepingen in twaalf delen, zes per verdieping. De staalconstructie met multiplex houten platen, een laag isolatie ertussen en gipsplaten erop, wordt ter plaatse weer in elkaar gezet.
Aan de Balistraat in Den Haag stond 100 jaar geleden een pakhuis met twee verdiepingen. Het is al tientallen jaren onbewoond. Herbestemmen bleek niet mogelijk vanwege scheuren in de gevel, een dak met gaten en verrotte spanten. Daarom werd de bovenste verdieping gesloopt. De discotheek onderin het pand blijft staan.
Het is voor het eerst dat Stero Staal op eigen locatie in Delfzijl een compleet pand van twee verdiepingen maakt. Met het bouwen van prefab topetages heeft het bedrijf meer ervaring. Daar is overigens steeds meer vraag naar. Stero Staal werkt snel omdat ze alle aannemertypen in eigen beheer heeft: van staalconstructeurs en timmerlui tot elektriciens en dakdekkers.
De twaalf delen werden gisterochtend op de dragende muren van het bestaande pand getakeld. Het past allemaal precies, omdat bij alles met de hand is ingetekend met een total station meetmethode. Rob Hofman, tekenaar bij Stero Staal: “Ik heb eerst de coördinaten van het oude pand gemeten en daarop de afstanden van het nieuwe pand aangepast in CAD/CAM.”

Overlast

Na plaatsing hoeft alleen de buitengevel worden gemetseld en gaan de dakpannen erop. Hofman: “Dan ziet het er net uit alsof het bij het oorspronkelijke pakhuis hoort. We trekken de bestaande voorgevel door, met een nieuwe steen die gebaseerd is op de oude gevel. Ook pakken we de gevel van de disco aan; het hout gaat eraf en daarna metselen we het weer dicht.”
Vergeleken bij traditioneel bouwen is deze methode sneller en milieuvriendelijker. “Normaal zou zo’n opbouw hier zes maanden duren, je hebt een steiger nodig, je kunt vaak niet parkeren en het levert veel stof op”, legt Hofman uit.

Reageer op dit artikel