nieuws

Alleen baggeraars renderen volgens Europese bouwtop

bouwbreed Premium

De grote Nederlandse bouwers slaan in de Europese top een zwak figuur. Slechts de baggeraars Boskalis en Van Oord scoren hoge rendementen.

Uit een vergelijking van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) komt het Spaanse concern Ferrovial naar voren als de absolute kampioen van 2006. De onderneming sloot vorig jaar af met een netto winstmarge van liefst 11,5 procent.
Net achter het eveneens uit Spanje afkomstige ACS, goed voor een rendement van 8,9 procent, nestelt Boskalis zich in Europa op de derde plaats qua winstgevendheid. De Papendrechters behaalden op elke euro een voordelige marge van 8,6 procent. Ook collega baggeraar Van Oord scoort met 5,9 procent uitstekend.
In de analyse van de tien grootste Nederlandse en elf grote Europese concerns komen de Duitse topconcerns als slechtste uit de verf. Bilfinger Berger en Hochtief behaalden vorig jaar rendementen van amper 1,2 en 1,3 procent. Nederlands trots BAM presteert nauwelijks beter met een winstmarge van 1,6 procent. Slechts een fractie beter uit de hoek komen TBI (1,8 procent) en Dura Vermeer (2,2 procent).

Middenveld

Met een winstpercentage van 3,4 procent bevindt Ballast Nedam zich in het Europese middenveld. Het rendement van Strukton, Heijmans, Volker Wessels en Van Wijnen beweegt zich tussen de 3,2 en 2,5 procent.
Gemeten naar de ontwikkeling van de omzet zijn Boskalis, BAM en Strukton middenmoters. De Nederlandse top tien groeide ten opzichte van 2005 met 13 procent tot 25 miljard euro.
Van Oord blinkt – na de integratie van Ballast Ham Dredging – uit met een toename van 51,3 procent. Met die prestatie steekt de baggeraar Ferrovial (48,5 procent), Strabag (35,6 procent) en FCC (33,7 procent) de loef af. Dura Vermeer wilde zich vorig jaar beslist niet branden aan risicovolle opdrachten en zag zijn omzet met een half procent slinken. Ook Heijmans (stijging 3,8 procent) drukte de nationale groei.
Bedrijven als Boskalis en Van Oord halen vier op de vijf opdrachten uit het buitenland. BAM verdient er 54 procent van zijn geld. Volker Wessels en Heijmans halen respectievelijk 30 en 24 procent van hun omzet van over de grens.
Het EIB stelt in zijn rapport ‘Bouwconcerns in Beeld’ dat de meeste topbouwers in Nederland positief zijn over de vooruitzichten. De ontwikkelingen op de binnenlandse markt worden ronduit als gunstig ervaren. Prijsstijgingen niet meegerekend, groeit de bouwproductie in Nederland dit jaar met 5 procent.
“Ook de ontwikkelingen op de buitenlandse markten, waarop sommige grote concerns zich nadrukkelijk begeven, zijn in het algemeen positief”, stellen de onderzoekers.

Reageer op dit artikel