nieuws

Witteveen+Bos moderniseert sluizen

bouwbreed Premium

Een studie naar de binnenwateren in Servi ë heeft Witteveen+Bos de opdracht opgeleverd voor de modernisering van twee Servische sluziencomplexen in de Donau.

Het betreft het ontwerp en het bestek voor de modernisering van de complexen bij Kladovo en Prahovo in het Servische deel van de Donau. Het project wordt uitgevoerd met als begunstigden het ministerie van Infrastructuur en het ministerie van Energie in Servië.
Beide sluizencomplexen, Djerdap 1 en Djerdap 2, maken deel uit van de grote waterkrachtcentrales in de IJzeren Poort, waar de Donau zich door de Karpaten perst. De laatste tien jaar heeft nauwelijks onderhoud plaatsgevonden. De conditie is daardoor zodanig, dat het onafgebroken schutten van schepen veel risico’s met zich meebrengt. Het scheepvaartverkeer vanuit de Zwarte Zee naar Servië, Kroatië, Hongarije, Oostenrijk en Duitsland komt hiermee in het gedrang.
Djerdap I heeft een totale lengte van 620 meter en twee sluiskamers van elk 310 meter lang en 34 meter breed. De maximale schuthoogte is 25 meter. Djerdap 2 heeft een lengte van 310 meter en één sluiskamer, is 34 meter breed en een schuthoogte van 12 meter. Het moderniseren van de twee complexen betreft ook de controletorens, die het verkeer regelen over een lengte van 10 kilometer.

Normen

De werken betreffen het moderniseren en het in lijn brengen van de installaties overeenkomstig de Europese standaards en normen voor het civiele gedeelte van de sluizen (betonreparaties en verbeteringen), de elektrische en elektronische installaties voor aansturing van sluisdeuren en pompen en de mechanische installaties, zoals de pompen, blusinstallaties en aandrijfinstallaties.
Het project begint deze maand en heeft een duur van 18 maanden. De totale advieskosten bedragen 1,5 miljoen euro. De projectkosten zijn geschat op 50 miljoen euro.
Renovatie van de sluizencomplexen maakt onderdeel uit van de aanbevelingen, die door Witteveen+Bos zijn gedaan in de Inland Waterways Transport Study voor Servië. Het ingenieursbureau doet het werk in een consortium met Nebest Adviesgroep (Nederland) en Energoprojekt (Servië).

Reageer op dit artikel