nieuws

Wijk Zevenhuizen Apeldoorn weer op zonne-energie

bouwbreed Premium

De 364 zonnepanelen in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen, die eind vorig jaar zijn uitgeschakeld wegens brandgevaar, worden begin 2008 weer in werking gesteld. Op 29 oktober start een pilotproject om het eerste huizenblok weer op zonne-energie te laten draaien.

Woningcorporatie De Woonmensen uit Apeldoorn besloot eind vorig jaar de zonnedaken van BP Solar uit voorzorg af te koppelen. Bij hetzelfde type panelen in Duitsland waren schroeiplekken door oververhitting ontstaan. Het ging om panelen die gebruik maken van PV80/SRT80-laminaten die in 2002 zijn geproduceerd. Uit onderzoek bleek dat een brandwerende aluminium isolatielaag bij de aansluiting in de schakelkasten het brandgevaar kan voorkomen. Als die isolatie in de woningen is aangebracht garandeert De Woonmensen de veiligheid van de panelen.

Lekkage

De 364 zonnepanelen zijn in 2002 en 2003 geïnstalleerd. In 2004 heeft De Woonmensen met het project de internationale Climate Star-prijs voor duurzame energie ontvangen. Toch is het niet de eerste keer dat huurders problemen hebben. Ze kregen eerder te maken met een lekkage en bij de digitale stroommeters werd de stroom uit zonne-energie niet van de elektriciteitsrekening afgetrokken.

Reageer op dit artikel