nieuws

Werknemers vrezen voor verlies baan

bouwbreed Premium

Bijna een kwart van de werknemers in de bouw vreest dat zijn baan verdwijnt als gevolg van de huidige financiële crisis.

Dat blijkt uit onderzoek van FNV Bouw naar de stemming onder het bouwpersoneel.
Meer dan de helft van de werknemers gaat er vanuit dat zijn baas op een of andere manier zal worden getroffen door de economische neergang. Zo’n 60 procent houdt er rekening mee dat er komende maanden minder werk zal zijn in de bouwsector.
De uitkomsten van het onderzoek maken ondubbelzinnig duidelijk dat de werknemers zich momenteel “grote zorgen” maken, zegt FNV Bouw-voorzitter Dick van Haaster. Hij verwacht dat de stemming er voorlopig niet beter op zal worden.
“We zitten nog maar in de stilte voor de storm. Iedereen voelt dat er zwaar weer op komst is, ook al geven de werkloosheidscijfers dat nog niet aan en zijn ontslagrondes voorlopig incidenten.”
Het stomste dat bouwbedrijven nu kunnen doen, is vaklieden op straat zetten, meent Van Haaster. “Duizenden werknemers gaan komende jaren met vroegpensioen. Er zal daardoor een structureel tekort aan personeel ontstaan. Werknemers die nu vanwege de tijdelijke dip aan de kant worden gezet, gaan definitief verloren voor de bouw.”

Verslechtering

Van Haaster vindt dat bedrijven eigenlijk moreel verplicht zijn hun manschappen aan boord te houden. “Afgelopen jaren heeft de bouw mede dankzij hen goed verdiend. Zij mogen dan ook niet de dupe worden van de huidige verslechtering van de markt”, aldus de FNV Bouw-voorzitter.
Dat de Donner-regeling voor werktijdverkorting op 1 januari al afloopt, noemt hij in dat licht ook ronduit beroerd. “De bouw ijlt altijd na en kan nu dan ook niet aantonen dat er fors omzetverlies is. Als het later misgaat, moeten ook de bouwers echter een beroep kunnen doen op de overheid. Anders is in mijn ogen sprake van discriminatie.”

Reageer op dit artikel