nieuws

Wanden van gerecycled glas bieden hoog thermisch comfort

bouwbreed Premium

De van geëxpandeerde glaskorrels gemaakte Poraform-wanden zijn sterker dan cellenbeton, aanzienlijk lichter dan traditioneel beton en hebben een hoge isolatiewaarde. De energiezuinige, vrijdragende wanden worden al in de fabriek vanuit de kern gedroogd en dragen bij aan een gezondere manier van bouwen.

Poraform-wanden worden in Duitsland, het land van herkomst, al op grote schaal toegepast. De afgelopen tien jaar zijn hier al duizenden woningen met het casco-wandsysteem opgetrokken. Nog dit jaar beleven de wanden hun Nederlandse primeur.
Kees en Petra van Dorp zijn een van de eerste particuliere opdrachtgevers die voor hun nieuwe huis bewust voor dit energiezuinige wandsysteem kiezen. Van Dorp: “Deze keuze is vooral ingegeven door gezondheidsredenen. Wij hebben beiden last van onze luchtwegen en hechten aan een gezond binnenklimaat. Toen we op deze wanden stuitten waren we gelijk enthousiast.”
Hun ‘ontdekking’ bleef niet onopgemerkt; met de energiezuinige, volledig recyclebare wanden wonnen ze de gemeentelijke duurzaamheidsprijs van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
De Poraform-wanden van Duitse makelij worden gemaakt met een betonsoort die is vervaardigd van 95 procent gerecycled glas. De basis bestaat uit glaskorrels (poraver), afkomstig van restafval uit de glasbak, die bij een temperatuur van 1200 graden expanderen en worden gemengd met beton en een bindmiddel. De korrelgrootte voor de wanden varieert van 2 tot 8 millimeter.
“De minuscule luchtkamers in de korrels hebben een goede isolerende functie, zowel qua temperatuur als wat betreft geluid”, licht Dirk Arnauts, directeur van verkooporganisatie Modern Houses Nederland, toe. “Door de bolletjesstructuur is de isolatiewaarde enkele malen hoger dan die van traditioneel beton. Het is echter niet zozeer de hoge Rc-waarde als wel het duidelijk voelbare thermisch comfort waardoor de wanden zich onderscheiden.”
Binnen hebben de wanden namelijk een hoge oppervlaktetemperatuur wat voor een aangenaam binnenklimaat zorgt. “Tests hebben uitgewezen dat dit de gezondste manier van bouwen is. De muren worden namelijk in de fabriek al vanuit de kern gedroogd. Daarnaast is het bouwmateriaal resistent tegen schimmels en ziektekiemen.”

Energiekosten

Het duurzame beton is sterk en licht. Arnauts: “Het is sterker dan cellenbeton, maar weegt een vijfde van beton. Poraver weegt 450 kilo per kuub. Daardoor kan vier tot vijf bouwlagen hoog worden gebouwd zonder toevoeging van extra wapening.”
De wanden worden op twee manieren gebruikt. Als monolitische wand, veelal gebruikelijk in Duitsland, is de muur 37,5 centimeter dik en heeft zij een Rc-waarde van 4. De muur kan van binnen en van buiten worden gestuct. Voor de Nederlandse markt, met een voorkeur voor gemetselde gevels, is er een 24 of 31 centimeter dikke wand met een Rc-waarde van 4,5 tot 7. Arnauts: “De Rc-waarden liggen ruim boven de Nederlandse normen. Hierdoor kan een woning met minimale of zelfs geen energiekosten op de gewenste temperatuur worden gebracht.”

Snelheid

Het ecologisch verantwoorde bouwmateriaal is de opvolger van de geëxpandeerde kleikorrel waarop de Duitser Veit Dennert het patent heeft. De wanden worden – onder licentie – geproduceerd door vier Duitse betonproducenten, verenigd onder de naam Modern Houses GmbH.
De elementen worden inclusief ingestorte leidingen vervaardigd met een tolerantie van 1 tot 2 millimeter en ter plaatse op dezelfde manier gekoppeld als prefab betonwanden. Als vloeren kunnen breedplaatvloeren of kanaalplaatvloeren worden toegepast. Een casco staat binnen 2 tot 3 dagen. “Met dit prefab wandsysteem zijn we in staat om snel, extra energiezuinige woningen te produceren tegen marktconforme prijzen.”
Het casco-wandsysteem maakt overigens deel uit van een totaalsysteem. “Behalve wanden brengen we onder de naam Ecotek ook daken en dakkapellen met een Rc-waarde van 5 tot 11 op de markt. Recentelijk hebben we een matrijs ontwikkeld voor een zogeheten passiefvenster in een typisch Hollands profiel.”
Arnauts spreekt van een “revolutionair” systeem. “Het combineert de snelheid van houtskeletbouw met de degelijkheid van de traditionele bouw zonder natuurlijke grondstoffen aan te boren.” De verwachtingen zijn hoog gespannen. “Voor de Nederlandse markt hebben we in onze fabrieken een capaciteit van 3500 casco’s gereserveerd.”

Reageer op dit artikel