nieuws

Stadsfeestzaal nu trendy winkelparadijs

bouwbreed Premium

Goudkleurige ornamenten, glazen koepels, marmeren trappen en een 7,5 meter hoge bar in de vorm van een champagneglas. De monumentale stadfeestzaal van Antwerpen, die in het jaar 2000 afbrandde, is door ontwikkelaar Multi Development volledig in oude glorie hersteld. Maar met een nieuwe functie: winkelen.

De Stadsfeestzaal aan de Meir huisvest veertig internationale modeketens en merkwinkels.
Inzet: Enkele van de ornamenten die vrijwel volledig werden verwoest door de brand in 2000.
Foto’s: Albert Seghers.

De burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens, wil van Antwerpen hét winkelparadijs van de Benelux maken. Vergeleken bij de grote centra van Parijs of Londen, vindt hij het uniek dat mensen op een klein oppervlak hun inkopen kunnen doen. “Met het herstel van de Stadsfeestzaal hebben we daarvoor een belangrijke bouwsteen gelegd,” aldus de burgemeester.
De Stadsfeestzaal aan de centrale straat de Meir huisvest veertig internationale modeketens en merkwinkels. Die zijn verdeeld over vier lagen met een totale oppervlakte van 20.500 vierkante meter. Ook bevinden zich veertig nieuwbouwappartementen en 675 parkeerplaatsen in het complex.
De van oorsprong Nederlandse ontwikkelaar Multi Development was al in 1997 van plan het monument de nieuwe functies te geven. De brand in het jaar 2000 legde de Stadsfeestzaal grotendeels in as. “Alleen de hoofdspanten van de constructie zijn blijven staan. De rest van de feestzaal hebben we tot op de fundering gesloopt,” vertelt de Nederlander Marc Bagchus, verantwoordelijk voor de technische realisatie.

Onderschat

“We hebben de hele constructie onderschat,” aldus Bagchus, “dat heeft ons miljoenen gekost.” Zo bleken de glazen tegelvloeren niet de gewenste draagkracht te hebben, van 500 kilogram per vierkante meter. Die is nu vervangen door een sterkere glazen vloer. In totaal investeerde Multi, samen met de externe investeerder Bank of Ireland ruim 115 miljoen euro in het project.
Voor de restauratiearchitect is het herstellen van het pleisterwerk de grootste uitdaging geweest. “De brand verwoestte vrijwel alle ornamenten,” vertelt Kathleen Nuyens van architectenbureau Romain. Ze moest de ontwerpen reconstrueren aan de hand van archieftekeningen en oude foto’s. “Op basis daarvan hebben allemaal nieuwe kunststof ‘moules’ (mallen, red.) moeten maken”, legt Nuyens uit.
Niet alleen het terugbrengen van oorspronkelijke details is belangrijk voor het tweede leven van de Stadsfeestzaal. Ook de brandbeveiliging verdient extra aandacht. Mocht er weer een brand uitbreken, dan zal het pand niet weer volledig uitbranden, verzekert Nuyens. “Sprinklers, branddeuren en een rook-warmteafvoersysteem met luiken in het buitendak en in het plafond moeten een brand veel sneller bestrijden.”
Bagchus vergelijkt het project met de bouw van de Kalvertoren in Amsterdam en de koopgoot in Rotterdam. Deze winkelcentra zijn door dezelfde ontwikkelaar gebouwd. Een verschil is dat de Nederlander moest samenwerken met de Belgische bouwcombinatie van ABEB en Het Vooruitzicht. Dit voelde voor de Belgen wel eens als bedreigend, legt Bagchus uit: “Belgische aannemers zijn gewend om vrijer te opereren en moesten eraan wennen dat wij ons bemoeiden met hun planning.”
Na een bouwtijd van drie jaar, kijkt Bagchus tevreden naar het Antwerpse winkelcentrum. Alle winkels zijn inmiddels verhuurd. Nu is het alleen nog een kwestie van bezoekers trekken. Dat kan vanaf morgen; op 25 oktober opent de Stadsfeestzaal officieel zijn deuren voor het publiek.

Reageer op dit artikel