nieuws

SP: Mkb mist de boot bij aanbestedingen

bouwbreed Premium

Als het om aanbestedingen gaat, mist het midden- en kleinbedrijf op tal van terreinen de boot. Dat heeft de SP gisteren gezegd tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken.

Volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP krijgen ondernemers bij inschrijving op een opdracht te maken met onredelijke eisen. “Of ze horen helemaal niet wat er precies van hen wordt verwacht”, zei ze tegen minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken. “De ondernemer tast in het duister, loopt daardoor de opdracht mis en achteraf weet hij niets over de reden van het mislopen.”

Uitgeknepen

Gesthuizen schetste in de Tweede Kamer dat bij aanbestedingen alleen grote bedrijven om de opdracht strijden. Zij beconcurreren elkaar zo sterk dat degene die de opdracht uiteindelijk krijgt, het voor dat geld nauwelijks de moeite waard is, zei zij. “Het gevolg is dat degenen die onder aan de keten het werk doen, worden uitgeknepen. Je ziet dat vooral gebeuren in de bouw”, aldus het SP-Kamerlid.
Zij neemt het het kabinet kwalijk dat de overheid alleen maar uit is op de laagste prijs en te weinig op kwaliteit waardoor dit soort praktijken in de hand worden gewerkt. Zij wil dat Van der Hoeven er voor gaat zorgen dat de Nederlandse mkb een eerlijkere kans krijgt bij bouwaanbestedingen.

Misdaad

De regeringspartijen CDA en PvdA eisten maandag van het kabinet dat er financiële steun komt voor kleine ondernemers die investeren om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van criminaliteit. Ze hebben gisteren een amendement ingediend om de begroting van het ministerie van Economische Zaken in deze zin te wijzigen.
De VVD beschuldigde minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk dat zij niet pal staan voor de belangen van het bedrijfsleven en van de consument. “Zoals het nu gaat kan het ministerie van Economische Zaken net zo goed worden opgeheven”, aldus VVD-Tweede-Kamerlid Charlie Aptroot. Hij vindt dat Economische Zaken onzichtbaar is bij essentiële onderwerpen. Aptroot hekelde het subsidiewoud aan regelingen. “Voor bedrijven in de bouwnijverheid tot 250 medewerkers zijn er 198 regelingen. Wij willen dat 90 procent van de subsidieregelingen wordt geschrapt.”

Reageer op dit artikel