nieuws

Schroeven ingestorte galerij zaten niet in draagbalk

bouwbreed Premium

De spaanplaatschroeven van de galerij die vorige week instortte zaten niet in maar ónder de draagbalk. Volgens de vereniging van unitbouwers komt dit soort fouten vaker voor. “Systeembouw is niet simpel.”

Bij het incident met de voormalige asielzoekerswoning raakten zes personen gewond. PBO Bouw en Ontwikkeling is zondag door de eigenaar aansprakelijk gesteld. Volgens directeur Wim van Alebeek van PBO Bouw en Ontwikkeling staat er over de hoogte van de schadeclaim niets op papier. “We zijn nu aan het overleggen met onze verzekering. Bovendien zoeken we uit in hoeverre het terecht is dat wij aansprakelijk worden gesteld. Ik heb het rapport nog niet eens gezien.”

Rapport

De eigenaar stelde de bouwer aansprakelijk twee dagen nadat het bouwtechnische rapport van de gemeente Arnhem publiekelijk werd vrijgegeven. Uit dat rapport blijkt dat de galerij op twee en een halve meter hoogte te weinig draagkracht had door een montagefout. Behalve op de staande draagkolommen had de galerij steun moeten krijgen van 11 tot 12 centimeter lange schroeven in de draagbalk. De schroeven zaten echter te laag, waardoor de schroeven wel aan de gevelplaat, maar niet aan de draagbalk vastzaten. Hoe kan het gebeuren dat schroeven op de verkeerde plek worden vastgeschroefd? Is er sprake van een domme fout? Volgens de Vereniging van Verplaatsbare Accommodaties (VVVA) staat dit incident in ieder geval niet op zich. “Scoutingclubs die denken gedemonteerde gebouwen even snel te kunnen monteren; vrachtwagenchauffeurs of ondeskundige aannemers. Gemeenten staan toe dat iedereen systeemwoningen bouwt”, aldus Ronald Scholten, bestuurslid van de VVVA. Niet dat systeembouw zo ingewikkeld is. “Als je het systeem kent, kan het niet misgaan. Maar een gewone aannemer heeft er geen gevoel bij. Zeker niet wanneer een gebouw voor de tweede of derde keer wordt gemonteerd. Ons advies is; huur bij montage de deskundigheid van gespecialiseerde systeem- of unitbouwers in.”

Albanië

Scholten die ook directeur is bij Hodes Bouwsystemen maakt een vergelijking met lego, waarmee je ook fouten kunt maken. Eigenlijk vindt hij dat na elke demontage de oorspronkelijke bouwer moet worden ingeschakeld. “Als wij horen dat er een gebouw van ons verkocht is zijn wij er als eerste bij. Zo hoorden wij dat er een oud schoolgebouw in Albanië een nieuwe bestemming kreeg. Wij zijn toen meegereisd om te voorkomen dat er uit enthousiasme elementaire fouten worden gemaakt.”
De galerij in Arnhem stortte vorige week zondag in toen er ongeveer vijftien personen op stonden. Eén van de zes gewonden brak een rugwervel. De galerijen van alle woongebouwen van hetzelfde type die in Arnhem staan, zijn door PBO Bouw en Ontwikkeling gestut tot er een constructieve oplossing is gevonden. Volgens de gemeente Arnhem had het incident alleen voorkomen kunnen worden als de bouwinspectie op het moment van schroeven ter plekke was geweest. De gemeente onderzoekt of de standaard procedure die gevolgd wordt bij bouwaanvragen voor tijdelijke bouw moet worden aangescherpt.

Reageer op dit artikel