nieuws

Schiphol stopt procedure tegen Staat om schadevergoeding rond Groenenbergterrein

bouwbreed Premium

Schiphol stopt de procedure tegen de Staat om de schadevergoeding rond het Groenenbergterrein. Dat heeft minister Eurlings (verkeer) aan de Tweede Kamer laten weten.

Hij ontkent dat zijn ministerie een bouwverbod op het Groenenbergterrein heeft afgekondigd om een concurrent dwars te zitten.
Schiphol wilde via een gerechtelijke procedure de te betalen schade door de miljoenenclaim van projectontwikkelaar Chipshol op de Staat verhalen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat had – op indicatie van Schiphol – een bouwverbod afgekondigd op het Groenenbergterrein van Chipshol. Daar wilde de projectontwikkelaar een bedrijvenpark realiseren. Volgens Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine had hij afspraken gemaakt met toenmalig staatssecretaris Schultz over wie de schade zou betalen.
Eurlings meldt nu dat de rechtbank in Haarlem heeft bevestigd dat Schiphol niet verder procedeert tegen de Staat. Hij geeft aan verheugd te zijn over dit feit.
Schiphol zag volgens een woordvoerder van de luchthaven geen kans de zaak te winnen. Er is niet geschikt, meldt zij.

Bouwverbod

In zijn brief schrijft Eurlings dat er in 2003 terecht een bouwverbod op het Groenenbergterrein is afgekondigd. Hij geeft aan dat hij het verbod heeft opgeheven nadat hij achteraf andere informatie kreeg. De Haarlemse rechtbank oordeelde vorig jaar juist dat het bouwverbod ten onrechte is opgelegd en bepaalde dat Schiphol de ontwikkelaar Chipshol 20 miljoen euro moet betalen.
PvdA-Kamerleden Tang en Crone verdenken het ministerie er van te hebben getracht Chipshol een voet dwars te zetten door het bouwverbod in te zetten. Eurlings ontkent dit. Schiphol heeft laatst wel een bod van 20 miljoen euro op het terrein gedaan.
Eurlings somt in een andere brief op, op welke manier het Rijk nog in conflict is rond de Chipshol-affaire. Zo loopt er nog een procedure tussen Chipshol en het ministerie van VROM. De projectontwikkelaar eist 30,6 miljoen euro van het ministerie. Volgende maand zullen de mondelinge pleidooien plaatsvinden voor de rechtbank in Den Haag.

Reageer op dit artikel