nieuws

‘Risicomanagement voor grote projecten faalt’

bouwbreed Premium

Architecten alleen voor de kleur van de deur, constructeurs slechts voor de rekensommen. En waar blijft het algehele toezicht bij ingewikkelde projecten als Bos en Lommer? Aan het kostenbesparend opknippen van projecten hangt een duur prijskaartje.

“De brand in Volendam, garage Bos en Lommer in Amsterdam, de balkons uit Maastricht. Denk na over het gedoogbeleid. Is dat wel zo goed? We moeten de constructeur weer zijn werk laten doen. Of helder maken wie de verantwoordelijkheid heeft. Niemand de schuld? Blijkbaar is er iets goed mis met het risicomanagement”.
Wie vergeet de risico’s bij elkaar op te tellen, accepteert onaanvaardbare tegenslagen.
“In Duitsland zijn ze misschien een beetje doorgeslagen”, volgens Bert van der Laan, directeur van Aveco de Bondt. ”Maar de situatie is wel volstrekt helder. De controle ligt in handen van de Prüfstatiker. Hij komt regelmatig op de bouw inspecteren. Zonder zijn positieve oordeel geen opleveringsprotocol, geen gebruiksvergunning en ook geen verzekering. Grote projecten hebben een gedegen analyse nodig van de risico’s”.

‘Strijkijzer’

Aveco de Bondt behoort tot de middelgrote ingenieursbureaus van Nederland. Vorig jaar zette het dochterbedrijf van Volker Wessels met 203 medewerkers een omzet weg van 17 miljoen euro, 19 procent meer dan in 2005. Inmiddels is de personele sterkte gegroeid tot een ploeg van 220 medewerkers. Van de groep houden zo’n zestig medewerkers domicilie in Duitsland, Slowakije of België.
Tot de projecten waar Aveco de Bondt van de partij is, behoren woontoren ‘Strijkijzer’ in Den Haag en complex Symphonie, met zijn 105 meter in 2009 het hoogste gebouw van de Amsterdamse Zuidas. Zeker vijftien jaar werk ligt te wachten bij de ontwikkeling van de Eindhovense wijk Strijp-S, de metamorfose van het dicht bij de stadskern gelegen oude Philips-terrein. Zorg in het saneringsplan maar eens voor de logistieke oplossing van 120.000 kuub grondverplaatsing. Een ander paradepaard is het Paleiskwartier in Den Bosch.

Anders

Directeur Bert van der Laan, verantwoordelijk voor de vestiging Eindhoven, kiest voor een ondernemende uitstraling. Sinds twee jaar profileert Aveco de Bondt zich als ingenieursbedrijf, in zijn ogen toch echt iets anders dan een bureau vol ingenieurs.
“Aan het woord bureau hangt een stoffig imago. Iets van; uurtje, factuurtje. Bureaucratie. Wij willen meerwaarde brengen. Duidelijk valt te maken dat ingenieurswerk geen geld kost maar juist oplevert. We willen best meedoen en zelf ook risico nemen”.
Balken uitrekenen en gif meten doet Aveco de Bondt nog steeds. Maar de vragen verschuiven meer en meer naar een vroeger stadium van de problematiek, worden ook algemener. Beantwoording van de kwestie hoe een stuk vervuilde grond te ontwikkelen, vergt gecombineerd denkwerk vanuit meerdere disciplines. Naast de vanouds gewaardeerde techneuten zijn op het ingenieursbureau juristen en procesmanagers verschenen.
“De basisdisciplines blijf je hard nodig hebben”, verzekert Van der Laan.
Tot de nieuwe werkwijzen waarmee Aveco de Bondt successen boekt, behoort de re-enginering. Knap rekenwerk wordt nogmaals tegen het licht gehouden om met een tweede blik te bekijken of de slagvaardigheid op de bouwplaats wellicht nog verder kan worden verbeterd. Zo bleek tot genoegen van de opdrachtgevers bij het Haagse Strijkijzer en Elseviers Millenniumtoren in Amsterdam dat door toepassing van prefab nog een stuk efficiënter kon worden gebouwd dan aanvankelijk gedacht.

Reageer op dit artikel