nieuws

‘Oplatter’ zuinig op steigerplanken

bouwbreed

Een aantal jaren geleden won Maas van de Haar de Aannemer Innovatie Prijs met de Stut-Alone; een opvangconstructie voor muurdoorbrekingen. Nu heeft hij de ‘Oplatter’ bedacht en ontwikkeld. Een hulpmiddel om steigerplanken zodanig verticaal op te tassen, dat er ventilatielucht tussen kan circuleren om ze te laten drogen. Het belangrijkste voordeel: de planken gaan langer mee.

Als kleine aannemer was het Maas van de Haar van Bouwbedrijf Wekerom regelmatig een doorn in het oog, dat het optassen van steigerplanken zoveel tijd vergde.
“Elke keer extra latjes tussen de steigerdelen leggen om ze te kunnen laten ventileren en recht te houden, vrat tijd”, begint Maas zijn verhaal. “De latjes weglaten en de planken plat op elkaar stapelen, maakt het risico op rotten groter. Dus zuinig als je bent op je materieel, ga je toch maar weer stoeien met de latjes.” Ook zijn collega’s in de buurt klaagden over dit ‘probleem’. Voor hem aanleiding om een oplossing te bedenken.

Stalen rek

“De uitgangspunten waren simpel”, gaat hij verder. “De opslag moest geventileerd zijn en het geheel moest palletgewijs te verladen zijn. De wijze van stapelen was al snel duidelijk. Planken op hun kant zijn sterker dan als je ze plat neerlegt. Door ze ergens tegen te laten rusten, houd je ze vrij van elkaar om lucht de gelegenheid te geven er tussendoor te circuleren. Zo eenvoudig is het idee van de Oplatter ontstaan.”
Het resultaat is een stalen kokerprofiel van 20x20x2, waarop stalen pinnen zijn gelast. Aan beide uiteinden heeft het kokerprofiel halfronde ringen, waarmee het om de staanders van een stapelrek grijpt.
Het gebruik is even eenvoudig als het idee. Op een leeg, standaard stapelrek plaats je in de breedterichting tussen de staanders een Oplatter. Vervolgens voer je zestien steigerplanken in. Op deze volle laag plaats je opnieuw twee Oplatters, waarin je weer zestien planken kwijt kunt. En daarna vul je ook de derde laag. Door een stapelrek te gebruiken is het pakket met een heftruck te vervoeren. Let er wel op dat het overstek van de planken aan beide zijden ongeveer gelijk is om onbalans te voorkomen.
Van de Haar: “De ervaring leert ons, dat werken met Oplatters stukken sneller gaat dan op de traditionele manier. Maar ook dat de steigerplanken sneller drogen en langer in goede staat blijven. En een pallet met 48 planken in een stapelrek is makkelijker te transporteren. Kortom, veel winstpunten verenigd in een simpel hulpmiddel.”

Reageer op dit artikel