nieuws

Obserwando heeft oog voor materieel

bouwbreed Premium

Overal ter wereld zien of de dure rupsgraver niet in verkeerde handen is gekomen. “Bijvoorbeeld tijdens de vakantie in een internetcafé”, zegt Klaus-Dieter Rösler uit het Duitse Stuhr. Met Obserwando biedt zijn bedrijf miniDaT-diefstalbeveiligingen op maat aan, voor een euro per maand.

“Een uitkomst voor het kleine bedrijf met hooguit een paar machines”, meent Rösler. “Bedrijven met zulke kleine machineparken treffen vaak geen maatregelen tegen diefstal.” Het systeem meldt de eigenaar dat onbevoegden met zijn machine aan de haal gaan. Rösler handelt via een alarmcentrale de meldingen ook zelf af en belt bijvoorbeeld de politie wanneer een machine zich als gestolen meldt.
Met Obserwando weet ook de verhuurder of zijn materieel nog op de locatie staat die de huurder opgaf. Waar het systeem tevens bijhoudt hoe lang een machine op de bouwplaats heeft gedraaid. De eigenaar leert of zijn materieel zwaarder is belast dan mag en of bijvoorbeeld een luchtfilter verstopt is geraakt. Al die gegevens kan een monteur via een pc opvragen terwijl de pc in dringende gevallen de monteur waarschuwt dat er iets ernstigs staat te gebeuren.
De gebruiker bepaalt wat het systeem registreert, zonder dat hij daarvoor extra programma’s moet installeren. Met ‘geo-fencing’ geeft hij het gebied aan waarin een machine vrij kan bewegen. Zodra het materieel over deze virtuele grens komt volgt een melding. Hetzelfde kan gebeuren wanneer de motor van een machine na werktijd wordt gestart. Het alarm wordt via het internet doorgestuurd naar degene die dan actie moet ondernemen. Rösler: “Ook wanneer een machine in een container wordt gereden kan het systeem nog een alarm versturen.” Waar de reis naar toe gaat wordt pas duidelijk wanneer de machine weer naar buiten wordt gereden en de GPS-satelliet weer een plaats kan bepalen.

Detectors

Rösler levert twee detectors voor zijn systeem: de eenvoudigere miniDaT-WEB en de uitgebreidere miniDaT-WEB-EX. Beide doen eigenlijk hetzelfde; de variant EX seint echter nog zo’n acht uur gegevens door nadat de stroomkabel is doorgeknipt. Deze uitvoering ontvangt uit vijf ingangen een alarmsignaal en kan daar via drie uitgangen maatregelen tegen treffen. Het eenvoudiger model stopt met seinen zodra de stroom wegvalt en kan drie signalen ontvangen en één signaal uitsturen.
Wie Obserwando huurt betaalt een euro per dag; in dat bedrag zijn ook de kosten verrekend van functies als een diefstalbeveiliging. Een gekocht systeem in de lucht houden kost een euro per maand, exclusief de bijdragen voor eventuele extra functies. Zoals bijvoorbeeld een elektronische vergrendeling van 6 euro per maand die voorkomt dat een onbevoegde met de machine wegrijdt. De koopprijs van het systeem komt op 749 euro.

Komtrax

Komatsu voorziet standaard al zijn mobiele gravers en zijn rupsgravers vanaf 12 ton met zijn elektronische gegevensverzamelaar Komtrax. De fabrikant bouwt het seriematig in, zegt topman Uwe Herber van Komatsu Deutschland, om de kans dat het daadwerkelijk wordt gebruikt zo groot mogelijk te maken. “Wereldwijd draaien inmiddels ruim 34.000 machines met het systeem.” Ook al zit Komtrax er al vanaf de fabriek in, de Duitse privacywet wil dat de eigenaar Komatsu expliciet vraagt het systeem in te schakelen. Komtrax waarschuwt wanneer het weer tijd is voor onderhoud en meldt de monteur welke onderdelen vervanging vergen. Dat spaart geld en houdt de machine in een betere conditie. Dat laatste vergroot de waarde wanneer de machine wordt doorverkocht. De gegevens van Komtrax kunnen als servicerapport bij de machine worden gevoegd. Komatsu stelt de gegevens ter beschikking aan de eigenaar. Bij de kleinere machines geeft het systeem alleen de plaats aan, het aantal bedrijfsuren en of de motor aan of uit staat.

Reageer op dit artikel