nieuws

O veral en altijd materieelpark beheren met slimme software

bouwbreed

Het materieelpark van de meeste grote bouwers is tegenwoordig meer dan de som van alle graafmachines, kranen, directieketen en toiletunits. Materieeldiensten zijn vaak aparte bedrijfsonderdelen die hun eigen broek moeten ophouden. En dat vraagt om een volwassen oplossing voor het beheer van het materieel. Eniac uit Zaltbommel bouwde voor Dura Vermeer en Volker Stevin Materieel een softwarepakket dat voorziet in die behoefte.

Elk materieelstuk kan vanaf iedere plek in Nederland naar een ander werk worden verplaatst.

Op een PDA ziet een onderhoudsmonteur wat hij moet doen en waar. Urenregistratie vult hij er ook op in.

Het elektronisch planbord dat online benaderd kan worden

Eniac Business Solutions is geen onbekende in de bouw. Het bedrijf is tegenwoordig onderdeel van Imtech, maar ook daarvoor werkte de softwareleverancier al nauw samen met en voor verschillende bouwbedrijven. “Ballast Nedam en Volker Stevin Materieel (VSM) werkten al met standaard ERP-software (zie kader) van ons,” vertelt directeur Operations bij Eniac, Martin van Kolck. “En eigenlijk is het pakket dat we nu speciaal voor materieeldiensten – Eniac Business Suite – hebben gemaakt een uitbreiding van eerdere ERP-pakketten voor de bouw. Je kon daar onder andere calculaties mee doen.” In 2000 bedacht Eniac dat er waarschijnlijk een markt bestond voor speciale software voor materieelbeheer. “We zagen dat VSM met verschillende pakketten naast elkaar werkte die niet op elkaar aansloten. Wij hebben daar toen in eerste instantie een onderdeel met ‘materieelbeheerfunctie’ aan toegevoegd.”
Het nieuwe totaalpakket dat Eniac in de afgelopen anderhalfjaar bij VSM uitrolde omvat meer dan dat. De materieeldienst kan nu met één systeem de financiën, de logistiek en het onderhoud van het materieel bijhouden en beheren.
Van Kolck: “Men kan precies zien op welk werk een materieelstuk staat en voor hoe lang. Aan de hand daarvan kunnen automatisch huurnota’s – toch de omzet van de materieeldiensten – worden uitgedraaid. Want materieeldiensten werken natuurlijk allemaal volgens het Bo-Rent principe. Je betaalt voor de duur van het gebruik. Bij velen werken ze dan nog met staffelkortingen ook. Hoe langer je huurt hoe minder je per dag betaald. Dat is allemaal meegenomen in de software.”

PDA’s

De software voorziet door middel van een internetportal met zelfs een ingebouwde catalogus van al het voorhanden zijnde materieel in de mogelijkheid om online, vanaf iedere willekeurige plaats, materieel te verplaatsen. Althans, visueel natuurlijk.
Medewerkers moeten de kranen, graafmachines, generatoren en dergelijke nog wel met vrachtwagens van de ene naar de andere plek vervoeren. “Maar daarvoor hoeven die medewerkers niet meer eerst naar de zaak. Ze zien op hun PDA’s of op internet precies wat van waar naar waar moet,” legt Van Kolck uit.”
Zo ook de onderhoudsmonteurs. Die krijgen vanuit een centrale plek de opdracht welke machine op welke plek onderhoud behoeft. Alles wordt daarvoor ingevoerd in een grafisch planbord. De monteurs vullen dan hun urenregistratie weer in op hun PDA. Voor reguliere servicebeurten kan een materieelstuk al tijden van te voren uit de roulatie worden gehaald. Zodoende kan ook de werkplaats worden aangestuurd. “En die kunnen in het systeem weer invoeren welke onderdelen moeten worden besteld. Ook die orders gaan er dan weer automatisch uit.”
Sommige bedrijven willen alle materieel nu gaan uitrusten met RFID-tags die informatie kunnen opslaan over de toestand van het stuk en de locatie.
Eniac maakt de programma’s voor een deel standaard en voor een deel aangepast aan de wensen van de klant. “Veel eisen zijn heel specifiek voor een bepaald bedrijf. Maar we proberen wel zo veel mogelijk in de standaardversie van het pakket te stoppen”, zegt Van Kolck. “Want dat betekent dat we bij een update alle klanten in één keer kunnen bedienen.”

Samenwerking

De huidige versie is tot stand gekomen door de intensieve samenwerking tussen Eniac en haar materieelklanten, zoals Konosh, Rasenberg Beheer, Dura Vermeer, Nacap Support en VSM.
Ook is er een speciale gebruikersgroep waarin klanten van Eniac zitting hebben. Twee keer per jaar komt die groep bij elkaar om de laatste ontwikkelingen en wensen door te nemen. “Daar halen we heel veel informatie uit. En die ideeën proberen we dan weer in de pakketten te integreren.

ERP-software

Enterprise Resource Planning-systemen (oftewel: ERP-systemen) zijn computerprogramma’s waarmee de resources zoals geld, voorraden, mensen en machines van een organisatie gepland (beheerd) kunnen worden. Men noemt dit ook wel backbone-systemen omdat ze de ruggengraat vormen van bedrijven. In deze systemen worden de financiële administratie, de voorraadadministratie, de inkoop en verkoopadministratie, de personeelsadministratie etc. gevoerd, afhankelijk van het type organisatie. De meeste it-activiteiten zijn gekoppeld aan een dergelijk systeem. Dit kunnen heel uitgebreide systemen zijn met duizenden gebruikers per bedrijf.
De meest gebruikte ERP-systemen worden gemaakt en verkocht door bedrijven als: Ridit Business Solutions, SAP, Oracle, PeopleSoft, Infor (Mapics, SSA en Baan), Microsoft, Exact Software en Unit 4 Agresso.

Reageer op dit artikel