nieuws

Notarissen vrezen inbreuk op verschoningsrecht

bouwbreed

Minister Bos is van plan notarissen te dwingen gegevens over geldstromen bij vastgoedtransacties aan de fiscus te geven. Dat is een inbreuk op het verschoningsrecht vreest de beroepsgroep.

“Zelfs als er geen vermoeden van een strafbaar feit is, wil Bos dat notarissen verplicht worden de fiscus desgevraagd alle afrekeningen ter hand te stellen rond onroerendgoedtransacties. Wij willen dit eerst door de rechter-commissaris laten toetsen”, vertelt notaris Fons Stollenweck van AKD Prinsen Van Wijmen.
In een overleg met de notarissen heeft Bos aangegeven dat het naar schatting om veertig tot vijftig verzoeken per jaar zal gaan die de Belastingdienst bij notarissen neer zal leggen. Dat neemt niet weg dat het verschoningsrecht van notarissen op de tocht staat. “Dat recht delen wij met pastoors en advocaten, maar daar dreigt nu inbreuk op te worden gemaakt”, aldus Stollenweck.
Nu al is dat het geval dankzij de Wet melding ongebruikelijke transacties. “Kennelijk zijn er te weinig meldingen waardoor Wouter Bos dit middel wil gaan inzetten”, veronderstelt de notaris.

Zwartgeldstromen

Achterliggende gedachte bij Bos is het aanpakken van zwartgeldstromen waarvan bekend is dat die via vastgoedtransacties worden witgewassen. Het is een punt waar de Koninklijke Notari ë le Beroepsorganisatie zich ook zorgen over maakt. Die heeft eind mei al een breed overleg met partners in de vastgoedketen georganiseerd om te bekijken hoe frauduleuze praktijken in vastgoed aangepakt kunnen worden.
Aanleiding was het in maart verschenen rapport ‘Malafide praktijken in de vastgoedsector’ van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC). Daarin staat beschreven in welk duizelingwekkend tempo onroerendgoedtransacties elkaar opvolgen en hoe de waarde van onroerend goed soms op een dag op buitengewoon onwaarschijnlijke manier stijgt. Het WODC vindt dan ook dat notarissen alert moeten zijn op mogelijke dubieuze transacties.
De KNB is dan ook druk bezig te onderzoeken of strakkere regels voor het uitbetalen van gelden bij vastgoedtransacties een oplossing kunnen bieden. Een ander voorstel is dat de notaris bij elke vastgoedtransactie de WOZ-waarde onderzoekt. Als die sterk afwijkt van de aankoopwaarde is dat een sterke aanwijzing dat het gaat om een malafide transactie.

Verrassing

Voor de notarissen komt het voorstel van Bos overigens ook nog eens als een verrassing. In april dit jaar heeft de Belastingdienst juist aangekondigd een aantal sectoren, waaronder de vastgoedsector, de komende jaren te trakteren op extra controles. Daarvoor zijn al zo’n 700 nieuwe medewerkers aangetrokken die speciaal worden opgeleid voor het actieve veldwerk. In 2011 moet dat aantal gegroeid zijn tot 7000.
Ter geruststelling voegde de Belastingdienst er destijds bij dat de extra acties gericht zijn op vermoedelijke fraudeurs en niet op goedwillende ondernemers

Reageer op dit artikel