nieuws

Noorse gaspijp naar Nederland afgeblazen

bouwbreed Premium

De geplande aardgaspijpleiding van Noorwegen naar Nederland gaat niet door. Gasunie spreekt van een “tegenvaller” bij de ambitie van Nederland om zich te ontwikkelen tot gasknooppunt van Noordwest-Europa.

Reden voor het afblazen van het project is dat de Noorse olie- en gasmaatschappij StatoilHydro heeft besloten de winning van het Troll-gasveld niet uit te breiden. Oliewinning uit het veld krijgt de voorkeur.
Gasunie hoopte de pijpleiding, die in 2010 klaar zou zijn, op zijn netwerk te kunnen aansluiten. Voor de spreiding van de gasaanvoer was dit een belangrijk project voor Europa, zegt een woordvoerder. Veel Europese landen voelen zich erg afhankelijk van gaslevering uit Rusland.
Nederland zal de komende decennia minder gas winnen. Door het aantrekken van buitenlands gas wil ons land bij de handel en doorvoer op de Europese markt een belangrijke rol blijven spelen.
De Noorse pijpleiding zou jaarlijks 20 miljard kubieke meter gas naar Europa brengen, ruim de helft van het Nederlandse verbruik.
Gasunie tekent volgende maand waarschijnlijk een akkoord met het Russische Gazprom voor de levering van gas via Duitsland naar Nederland. Ook zijn er plannen voor de bouw van importterminals voor vloeibaar gas uit Afrika en het Midden-Oosten.

Reageer op dit artikel