nieuws

Noorden wil Zuiderzeelijn niet opgeven

bouwbreed Premium

Het Noorden blijft vol goede moed strijden voor de Zuiderzeelijn, de snelle spoorlijn naar het Noorden. Over twee weken is het finale overleg met verkeersminister Eurlings.

Eurlings krijgt dan een fors blok tegenover zich, beloofde de Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg gisteren. Volgens hem strijdt ook de provincie Flevoland nog aan zijn zijde. Van den Berg zegt dat het Noorden aan alle eisen die het kabinet heeft gesteld, voldoet. Zijn inzet zal 7 november, tijdens het bestuurlijk overleg, dan ook zijn dat Eurlings groen licht geeft voor de Zuiderzeelijn. “Het kabinet heeft de centen en moet beslissen. Wij zien nog steeds kansen.”
Maar volgens VVD-wethouder Jaap Lodders van Lelystad heeft Eurlings allang een streep door de miljardenlijn gehaald. In de Volkskrant zegt hij dat het volgens hem tijdens het bestuurlijk overleg er alleen nog over gaat hoeveel geld het Noorden ter compensatie krijgt. “De spoorlijn komt er niet”, aldus Lodders die ook lid is van de stuurgroep Zuiderzeelijn. Ook burgemeester Bert Middel van Drachten zegt dat de Zuiderzeelijn niet doorgaat. Het wordt het compenserende pakket, aldus de burgemeester.
Flevoland weigert elk commentaar op de vraag of zij inderdaad nog voor de Zuiderzeelijn is, laat bestuursassistent Jan Visser weten.
In het regeerakkoord staat dat het kabinet de afspraken met Noord-Nederland zal nakomen. Mocht een snelle verbinding naar Groningen onvoldoende structuurversterkend blijken, dan komt er een alternatief samenhangend pakket. Het bedrag van 2,85 miljard euro wordt dan verdeeld tussen de noordelijke provincies en de regio Amsterdam voor infraprojecten.

Reageer op dit artikel