nieuws

Nieuwe asfaltcentrale Heijmans produceert 240 ton per uur

bouwbreed Premium

Heijmans Infra in Venlo heeft een nieuwe asfaltcentrale geopend, op de plek waar de centrale uit 1968 jarenlang dienst heeft verricht.

“Maar die centrale kon de tand des tijds niet meer doorstaan. Het werd tijd voor een geheel nieuwe asfaltcentrale, uitgerust met de modernste technieken”, zegt de heer J. D. Sloos van Heijmans Infra.
De nieuwe technieken zorgen voor een fors hogere productiecapaciteit. “We werken nu met een viertons badgemenger, waardoor we afhankelijk van het mengsel ongeveer 240 ton asfalt per uur kunnen produceren.” Vergroting van de capaciteit was nodig met het oog op enkele grote infraprojecten in de omgeving waar Heijmans aan werkt, zoals de A73 en de Randweg Eindhoven.
De producent van de asfaltcentrale, Ammann uit Zwitserland, loopt volgens Sloos voorop op het gebied van beperking van uitstoot en geluid. Dat betekent dat de Venlose centrale in een geur- en geluidwerende kast staat. Alle stappen in het productieproces zijn boven op elkaar gestapeld. Sloos: “De centrale is 44 meter hoog. De menger zit hoog, daaronder staan de voorraadsilo’s en helemaal onderaan is de weegbrug.” Het is de meest efficiënte weg omdat de zwaartekracht haar werk doet. Het energiegebruik is aanmerkelijk verlaagd. Bovendien biedt de centrale Heijmans de mogelijkheid asfaltgranulaat beter te verwerken. “We kunnen nu tot 60 procent in het mengsel laten bijlopen en nog steeds een hoge kwaliteit asfalt produceren”, stelt Sloos.
Eind april werden de eerste proeftonnen gedraaid. De totale kosten, inclusief kademuur, laadinrichting, kantoor en herinrichting terrein, bedroegen bijna 10 miljoen euro.

Reageer op dit artikel