nieuws

Movares gelooft niet in ouderwetse arbeidsmoraal

bouwbreed Premium

Vrije tijd sparen voor een sabbatical om een fietstocht door Kirgizië te maken? Bij menig ingenieursbureau zou de personeelschef resoluut het hoofd schudden. Maar bij advies- en ingenieursbureau Movares is zoiets de normaalste zaak van de wereld.

Bij Movares (1400 werknemers, jaaropbrengst in 2006 142 miljoen euro) koopt zelfs directievoorzitter Johan van den Elzen een vrije dag om de balletvoorstelling van zijn dochter bij te wonen. “Mensen leveren de beste prestaties als werk en privéleven in balans zijn”, licht directeur HRM Ad van Beek zijn personeelsbeleid toe.
Van Beek beweert graag dat Movares “het leukste bedrijf van Nederland is om bij te werken.” Met diezelfde slogan probeert het uit NS voortgekomen bedrijf op een speciale internetsite nieuwe werknemers te werven.
Waarbij het woordje “leuk” niet enkel slaat op soepele arbeidsvoorwaarden. Het speelt ook in op de behoefte van jonge talentvolle ingenieurs aan technische uitdagingen, suggererend dat begaafde technici en ontwerpers zich bij Movares helemaal kunnen uitleven. Als referenties kan het nog altijd op Utrecht Centraal Station uitkijkende bedrijf opgeven dat het betrokken is bij vrijwel alle grote infrastructurele werken (Betuwelijn, hogesnelsheidslijn, A2, energie- en waterinfra) en duurzame oplossingen voor milieuproblemen bedenkt, zoals laatst de Box Barrier: met water gevulde kunststof bakken als tijdelijke waterkering. “Wij houden Nederland in beweging, wij zijn overal bij. Dat is voor sollicitanten vaak een belangrijke trigger”, zegt Van Beek.
De HRM-directeur is ervan overtuigd dat alleen ondernemingen die bereid zijn een vooruitstrevend personeelsbeleid te voeren, in de toekomst in staat zullen zijn topprestaties te leveren. Hij gelooft niet in de ouderwetse arbeidsmoraal van medewerkers die 60, 70 uur per week buffelen. “Dat klinkt wel macho, maar rond hun zestigste hebben ze overal schoon genoeg van.”
Een evenwichtiger verdeling tussen werk en vrije tijd houd je langer scherp. Maar omdat projecten dikwijls onder tijdsdruk staan, is parttime werken ook bij Movares niet altijd mogelijk. “Er valt wel te praten over andere mogelijkheden, zoals een tijdje ertussenuit na een project. En in kantoorfuncties is van alles mogelijk: parttime, vier dagen van negen uur, een sabbatical. Waarom niet? Minister Bos werkt ook parttime. Ik denk dat het in heel veel functies kan, ook in de bouw. Als er een wil is, is er heel veel mogelijk.”
Bovendien, waarom zou een werkgever star vasthouden aan strakke arbeidstijden, als hij weet dat zijn mensen loyaal zijn aan het bedrijf en hun uiterste best voor hem doen? Komt nog bij dat het meeste werk niet simpelweg met een schaartje op maat valt te knippen. Van Beek: “Heeft iemand die 40 uur werkt, ook altijd inderdaad werk voor 40 uur? Daar moet je niet rigide in zijn. Als iemand hier vier dagen per week het maximum geeft, wat wil je als werkgever dan nog meer?”
Bij Movares wordt in ieder geval op grote schaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het werk flexibel in te richten. Dat verbaast de HRM-directeur allerminst. De sociaal-economische omstandigheden zijn veranderd, in de huidige maatschappij is vrije tijd niet langer het privilege van vutters en gepensioneerden. De generaties die nu de arbeidsmarkt betreden, hebben andere opvattingen over werken dan hun ouders. “Zij combineren graag dingen en proberen voor alles voldoende tijd over te houden: voor hun gezin, hun carrière, hun vakantie. Bij alles wat ze doen, willen ze in de eredivisie spelen. Ze willen de beste loopbaan, de verste vakantie, het gelukkigste gezin. Wie gaat er nou nog net als zijn ouders met een Dafje een weekje naar de Veluwe? We gaan allemaal drie of vier keer per jaar zo ver mogelijk weg.”
Movares probeert met zijn personeelsbeleid in te spelen op deze maatschappelijke trends. Kennelijk met succes, want het verloop onder de medewerkers is gering en het komt maar zelden voor dat een goede kracht overloopt naar de concurrent. De werknemers zijn opvallend loyaal. Bij een recent tevredenheidsonderzoek gaf 90 procent van de ondervraagden aan loyaal tot zeer loyaal te zijn. Het ziekteverzuim bedraagt slechts 3 procent.
Degenen die desondanks vertrekken, worden niet als verraders gezien. “Je kunt rouwig zijn om verloop, maar je kunt ook proberen er je voordeel mee te doen”, aldus Van Beek. “Iemand die vertrekt en voor zichzelf begint, kan in de toekomst weer een relatie van je worden.”
Een enkele keer wordt een getalenteerde medewerker voor veel geld weggekocht door een concurrerend bureau. Daar valt weinig tegen te doen. Movares zelf houdt zich verre van zulke praktijken, bezweert Van Beek. Hij gelooft niet in de methode. “Loyaliteit koop je niet met arbeidsvoorwaarden. Bepalend voor iemands band met een bedrijf zijn de inhoud van het werk en de doorgroeimogelijkheden.”
Daarop ligt bij sollicitaties dan ook de nadruk. Movares ziet een arbeidsrelatie vooral als een partnerschap. Werknemers brengen deskundigheid en inzet in en krijgen in ruil de mogelijkheid om hun werk flexibel in te vullen. Ze kunnen tevens aandeelhouder worden via een participatieregeling en zo hun betrokkenheid bij het bedrijf vergroten. Ook van deze mogelijkheid maken heel veel werknemers, door Ad van Beek overigens bij voorkeur aangeduid als ‘participanten’, gebruik. Meer dan 50 procent van de aandelen is in handen van het personeel.
Ondanks de vele voordelen die nieuwkomers in het vooruitzicht worden gesteld, staan de sollicitanten niet in rijen dik op de stoep. De arbeidsmarkt is krap en ook Movares moet actief op jacht naar nieuw talent. Om de huidige tachtig vacatures te vervullen, speurt een recruiter doorlopend op monsterboard.nl en vergelijkbare sites naar interessante cv’s.
Daarnaast vertrouwt het bureau op het eigen, wijdvertakte netwerk. Van Beek: “Veertig tot vijftig van onze mensen geven gastcolleges op hogescholen en universiteiten of staan in contact met studieverenigingen. De kandidaten die zij aandragen, zijn eersteklas kwaliteit. Betere selecteurs dan je eigen mensen bestaan niet.”

Reageer op dit artikel