nieuws

Meetafwijkingen gasmeters binnen normen IJkwet

bouwbreed Premium

Den haag – De afwijkingen bij gasmeters vallen mee. De claim dat consumenten 350 miljoen euro per jaar meer moeten betalen voor gas is dan ook niet terecht.

Dat is de voorlopige conclusie van minister Van der Hoeven (Economische Zaken) die onderzoek heeft laten doen naar gasmeters. Zij deed dat nadat professor Anton van Putten van het onderzoekslaboratorium Anmar in Eindhoven waarschuwde dat gasmeters in woningen 6 procent meer gasverbruik tellen dan in werkelijkheid het geval is.
De tussenrapportage bevestigt dat meetafwijkingen voorkomen, zo schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Maar volgens haar is de “miswijzing” zeer beperkt en ruim binnen de ijkwettelijke nauwkeurigheidsgrenzen.
Van der Hoeven laat nog wel veldonderzoek doen. Ze verwacht dat begin volgend jaar met de resultaten te kunnen komen. “De tussenrapportage geeft aan, dat de stelling dat de Nederlandse consument jaarlijks 350 miljoen te veel betaalt, vooralsnog moet worden verworpen omdat er bij de vaststelling van de leveringstarieven rekening wordt gehouden met meetwinsten”, aldus Van der Hoeven. Ze treft dan ook nog geen maatregelen.

Reageer op dit artikel