nieuws

Meer onzekerheid in Britse bouw door financiële crisis

bouwbreed

Door de problemen op de wereldwijde kredietmarkt en de bijna-ondergang van de hypotheekbank Northern Rock is de onzekerheid rond de Britse bouw toegenomen. Vooral de bouw van kantoren dreigt in gevaar te komen terwijl zich ook op de woningmarkt een vertraging begint af te tekenen. Dat stelt Allan Wilen, economische directeur van de Construction Products Association in Londen.

De Britse economie is de laatste weken vooral opgeschrikt door de ‘bank-run’ op Northern Rock, de zesde hypotheekbank van het land. In de dagen nadat bekend werd dat de Bank of England te hulp was geschoten met een noodlening stonden duizenden Britten urenlang in de rij bij de kantoren van Northern Rock om hun geld weg te halen.
Wilen: ”De toenemende onzekerheid op de financiële markten begint zich te vertalen naar de bouwmarkt. Tot begin deze zomer zag het er allemaal rooskleurig uit, maar de situatie is duidelijk veranderd. Dat heeft in de eerste plaats gevolgen voor de woningmarkt. Die was toch al wat aan het afzwakken maar dat lijkt nu erger te worden. Mensen zijn onzekerder over de toekomst, lenen kost meer, je koopt niet meer zo makkelijk een huis.” Uit het septemberoverzicht van Rightmove, de grootste Britse huizensite, blijkt dat de gemiddelde vraagprijs in die maand met bijna drie procent is gedaald terwijl in voorgaande maanden nog steeds sprake was van een lichte toename. De daling is de scherpste sinds januari 2002, meldt Rightmove.
Wilen: ”Daarnaast beginnen zich de eerste gevolgen af te tekenen voor de kantorenmarkt die goed is voor een belangrijk deel van de bouwactiviteiten. Ontwikkelaars hebben meer moeite de financiering rond te krijgen, de kantoorhuren zijn tot een astronomisch niveau gestegen. Dat betekent dat projecten even in de wacht worden gezet. Het gevaar dreigt dat iedereen dat nu tegelijk gaat doen, dan krijg je natuurlijk wel een flinke klap. De vooruitzichten voor de bouw zien er dus minder gunstig uit dan een paar weken geleden. Er zijn wat lichten op oranje gesprongen.”

Reageer op dit artikel