nieuws

Limburg zet Meijel met fusieplicht het mes op de keel

bouwbreed

De gemeente Meijel moet fuseren. De provincie Limburg heeft de onwillige, door bouwschandalen geplaagde gemeente met een brief het mes op de keel gezet. De gemeenteraad beslist dinsdag hierover.

Als de gemeente dan niet besluit tot een fusie met omliggende gemeenten Helden, Maasbree en Kessel, zal de provincie Meijel daartoe dwingen.
Dat blijkt uit de brief van Gedeputeerde Staten. Dan verliest Meijel elke medezeggenschap over het fusieproces.
Het dagelijks bestuur van de provincie vindt ingrijpen nodig om de gemeente op een aanvaardbaar niveau van bestuurskracht en financiële draagbaarheid te krijgen. De gemeente kan volgens GS belangrijke taken niet meer uitvoeren. “Het ontbreekt de gemeente aan middelen, expertise en capaciteit”, vindt GS.
Meijel is berucht als vrijstaat waar illegaal bouwen wordt gedoogd. Onlangs nog besloot de door het CDA gedomineerde coalitie om alle illegale bouwsels van voor 2007 te legaliseren.
Daarmee werden onder meer een wethouder en een neef van een andere wethouder, die een dwangsom boven het hoofd hing, uit de wind gehouden.
Het college van B en W wil tijdens de raadsvergadering ongeveer tachtig illegale woonsituaties laten legaliseren. Vier jaar geleden al eiste de Inspectie van VROM handhaving door de onwillige gemeente. De gemeente probeert nu het bestemmingsplan zodanig te wijzigen, dat allerlei bouwsels alsnog kunnen worden gelegaliseerd.
Zeer tot ongenoegen van de VROM-Inspectie, die vindt dat er gehandhaafd moet worden op basis van het oude bestemmingsplan. Bijkomend probleem is, dat sommige mensen zijn gedwongen hun illegale bouwsels aan te passen of af te breken, terwijl de illegaliteit bij anderen oogluikend werd toegestaan.

Reageer op dit artikel