nieuws

Lebuïnuskerk laat grijs verleden achter zich

bouwbreed Premium

Kreeg de Deventer Lebuïnuskerk tu ssen het einde van de vijftiende eeuw en het begin van de zeventiende eeuw fraai beschilderde gewelven, tijdens de reformatie verdwenen ze achter een dikke laag witte kalk. Nu worden de schilderingen met de nodige zorg en precisie in drie jaar zoveel mogelijk in hun oude luister hersteld. Stukje bij beetje komen de bloemrijke decoraties weer tot leven.

Restauratie-aannemer Haakma Wagenaar en Van den Brink uit Utrecht, gespecialiseerd in gewelfrestauraties, voert het werk in zes fasen uit. Het gaat om het documenteren en reconstrueren van de schilderingen in de gewelven boven het schip, de dwarsbeuken en het transept van de kerk. Tussen de stenen ribben van de gewelven zitten decoratieve secco-schilderingen, die in tegenstelling tot fresco’s op een droge kalklaag zijn aangebracht. Niet alleen de witte kalklaag uit de reformatie, maar ook impregneermiddel dat bij een eerdere restauratie is gebruikt, heeft de schilderingen beschadigd.
Tijdens elke fase van de herstelwerkzaamheden wordt in een gedeelte van de kerk een vlakke vloer ter hoogte van de kapitelen geplaatst. Op de vloer werken restaurateurs Nanon Journée en Dirk Schellaars met kleine rolsteigers aan het verwijderen van kalkresten, het vastzetten van loszittend stucwerk en het retoucheren van de schilderingen. ”Het oude impregneermiddel is gaan werken en trekt de verf mee”, beschrijft E. van den Brink van het restauratiebedrijf een deel van de schade. ”We proberen dat voorzichtig terug te drukken.”

Slimme oplossing

Het loszittende stucwerk wordt ingespoten met lijm, maar het viel niet mee om de delen tijdens het drogen op hun plek te houden. De aannemer vond er een slimme oplossing voor. ”Door klemmen te plaatsen op de gewelfribben, daartussen een elastiek te spannen en stokjes te plaatsen tussen elastiek en gewelf, kunnen heel precies de delen worden aangedrukt”, legt Van den Brink uit.
Het restauratiewerk is dankzij een rijkssubsidie afgelopen zomer in opdracht van het kerkbestuur begonnen. In de planning van het werk is rekening gehouden met een overgang tussen de fasen in de maand december, zodat tijdens de feestdagen de kerk ‘steigervrij’ is.

Reageer op dit artikel