nieuws

‘Knettergek’

bouwbreed Premium

Als de vrouw van onze kroonprins – die zelf pas vijf jaar naast haar Argentijns een Nederlands paspoort bezit – zegt dat de Nederlander niet bestaat, denk ik wel eens dat ik gek word. Dat gevoel bekruipt mij ook als ik minister Vogelaar hoor praten over de joods/christelijk/islamitische worteling van onze samenleving, omdat in ons land blijkbaar geen plaats is voor ongelovigen en atheïsten.

Als de vrouw van onze kroonprins – die zelf pas vijf jaar naast haar Argentijns een Nederlands paspoort bezit – zegt dat de Nederlander niet bestaat, denk ik wel eens dat ik gek word. Dat gevoel bekruipt mij ook als ik minister Vogelaar hoor praten over de joods/christelijk/islamitische worteling van onze samenleving, omdat in ons land blijkbaar geen plaats is voor ongelovigen en atheïsten.
Het is dezelfde minister die van 40 probleemwijken weer 40 prachtwijken wil maken en daarvoor van woningcorporaties een paar miljard euro wil hebben. Ik ben inmiddels wel heel nieuwsgierig hoe zij dat geld wil besteden. Als zij er maar niet te veel leuke dingen voor de mensen van betaalt, maar de woningbouw met bouw van bedrijfsruimten in deze wijken werkelijk laat realiseren. Bijvoorbeeld meer koopwoningen bouwt in deze wijken, die betaalbaar zijn voor die mensen. Want bewezen is dat eigenaren van huizen en appartementen beter voor hun wijken zorgen dan mensen die lage huren betalen. Diezelfde minister wil om de problemen aan te pakken in de leer gaan bij de beruchte townships in Zuid-Afrika. Ik zit nog te wachten op het persbericht dat ze stage gaat lopen in de banlieues in Parijs en omgeving. Zou deze mevrouw echt weten waarmee zij bezig is en waarom zij op deze belangrijke post is neergezet?
Haar portefeuille omvat integratiepolitiek en woonwijken, in plaats van een portefeuille volkshuisvesting en ruimtelijke ordening. Integratie is een heel apart vak, dat veel te maken heeft met huisvesting, maar geen enkel verband heeft met de huisvesting van veel inwoners van dit land.
De samenstelling van het werkgebied van mevrouw Vogelaar lijkt steeds meer op een politiek compromis, een samenraapsel van bestuurlijke terreinen die tegen iedere prijs bij de PvdA terecht moesten komen. En daarom het werkterrein van mevrouw Vogelaar, die op dit terrein geen enkele ervaring heeft. Het doet me (weer) denken aan Joop den Uyl die per se naast Sociale Zaken ook Werkgelegenheid onder zijn hoede wilde nemen. Dus kreeg het bewuste ministerie een dubbele naam en uiteraard een nieuw en duur logo, ook moest al het briefpapier van de ene op de andere dag op onze kosten gewij-zigd worden.
Nog even terug naar Máxima, die niet weet wat een Nederlander is en geen Nederlandse identiteit kon vinden. Gelukkig hoorde en zag ik Paul Scheffer (Multicultureel Drama) woensdagavond op tv. Hij vond dat de uitspraken van Máxima tegen het gevaarlijke aan waren geweest, dus een beetje dom. Dat stelde me gerust, ik was tenminste niet echt gek.
Zou Scheffer ook niet eens zulke dingen over zijn partijgenote Vogelaar kunnen zeggen? Misschien dat het dan in ons landje beter zal gaan, of dat mevrouw Vogelaar wellicht een andere baan gaat zoeken.
Herstructurering van oude wijken vind ik een groot goed, we hebben de laatste tientallen jaren niet anders gedaan. Daarvan zie ik in Amsterdam nog dagelijks goede resultaten, echter ook slechte. Vooral in wijken waar tegen iedere socialistische prijs alleen maar woningen staan met (zeer) lage huren. Die mensen uit andere landen blijkbaar graag huren omdat zij hun geld nodig hebben om in hun land van herkomst, waarvan zij ook een paspoort bezitten, familie te onderhouden en een tweede huis er op na houden. Laat ze een woning kopen, dat is op den duur financieel aantrekkelijk voor ze en de wijk gaat er vanzelf op vooruit. De overtreffende trap van gek is knettergek. Zo ver mag het in ons landje toch niet komen.
Hans Broeren
makelaar o.g., Amsterdam
www.broeren.com

Reageer op dit artikel