nieuws

Kamerdebat hogesnelheidslijn loopt met een sisser af

bouwbreed Premium

De hsl gaat zeker niet in december rijden en ook oktober 2008 is nog onzeker. Minister Eurlings (verkeer) kwam met die boodschap naar de Tweede Kamer, maar hij wist de kritische Kamerleden te overtuigen dat het noemen van nieuwe data onrealistisch is.

Vooral het inbouwen van het beveiligingssysteem ERTMS is de grote boosdoener. Ook het daarvoor vereiste veiligheidsbewijs ontbreekt nog. Het opruimen van bouwstof in de Groene Harttunnel levert vier weken vertraging op, maar is volgens de minister geen kritisch punt. De hoop is nog niet verloren dat oktober 2008 de treinen in één keer met 300 kilometer kunnen gaan rijden.
Eurlings wil het spoor stapsgewijs in gebruik nemen en beginnen met langzame treinen op het noordelijke tracé. De Tweede Kamer zette wel grote vraagtekens bij de betaling van 37 miljoen euro schadevergoeding aan vervoerder HSA, maar nam genoegen met de uitleg dat Eurlings kiest voor snelle afhandeling en constructieve samenwerking in plaats van een juridische loopgravenoorlog waarin het geschil verhardt. “Wij konden april 2006 het spoor niet opleveren.”

Reageer op dit artikel