nieuws

Janssen maakt bij grondstabilisatie met kalk gretig gebruik van windstilte

bouwbreed

Klei en leemhoudende grond kan gewoon blijven zitten; ophoogzand hoeft niet te worden aangevoerd. Dat is het voordeel van stabilisatie met kalk, zoals vorige week werd uitgevoerd in Maastricht.

Janssen Grondverzet en Transport stabiliseerde aan de Beatrixhaven in de Limburgse hoofdstad een 40.000 vierkante meter groot terrein. Vogten Staal gaat daar nieuwbouw plegen en manoeuvreren met zwaar materieel. Dat gebeurt op de verharding die rechtstreeks op de gestabiliseerde grond wordt aangebracht. Er hoeft geen zand te worden afgevoerd en dat scheelt veel transport- en stortkosten.
Met een grote grondfrees werkte de Maastrichtse aannemer ruim 200 ton kalk een halve meter onder de grond. De kalk zorg ervoor dat de grond vaster en korreliger wordt en minder plastisch. Daardoor neemt het draagvermogen toe met een factor 4 tot 10. De met kalk behandelde grond is ook minder gevoelig voor wisselende vochtgehaltes en behoudt zijn draagvermogen bij hogere vochtigheid. De exacte dosering zoals toegepast in Maastricht was vooraf bepaald door Intron dat de kleihoudende grond onderzocht.

Groeves

De toegepaste kalk is Proviacal van fabrikant Lhoist. Die beheert over de hele wereld 78 kalksteengroeves. Voor de bodemstabilisatie wordt de gemalen kalksteen puur door de grond gemengd. Lhoist levert ook een stofvrije variant. Die wordt vooral in de nabijheid van woonwijken toegepast.
Maar bij de Beatrixhaven in Maastricht was dat niet nodig. Bij nagenoeg windstil weer kon het goedje in twee dagen tijd door de bodem worden gemengd. Door de warmte die vrijkwam bij het blussen van de kalk door het vocht in de grond, ontwikkelde zich een waterdamp boven de grond die mysterieuze sfeerbeelden opleverde.
Volgens Roger Lomme van Lhoist is Nederland erg terughoudend met kalkstabilisatie.
In Duitsland en België zijn er veel minder aarzelingen en worden er voortvarend industrieplatforms, vliegvelden, snelwegen en hogesnelheidslijnen aangelegd.

Met een grote grondfrees werkte de Maastrichtse aannemer ruim 200 ton kalk een halve meter onder de grond.

Reageer op dit artikel