nieuws

Ierse bouwkoepel wil loonsverlaging

bouwbreed

De Ierse Construction Industry Federation wil dat de lonen in de bouw met 10 procent worden verlaagd om aannemers nog enig soelaas te bieden. De CIF heeft tegelijk een landelijk akkoord over een loonsverhoging van 6 procent als volstrekt onhaalbaar van de hand gewezen.

De Ierse Construction Industry Federation wil dat de lonen in de bouw met 10 procent worden verlaagd om aannemers nog enig soelaas te bieden. De CIF heeft tegelijk een landelijk akkoord over een loonsverhoging van 6 procent als volstrekt onhaalbaar van de hand gewezen.
Volgens de CIF biedt de bouw in Ierland werk aan meer dan 200.000 mensen. Door het volledig instorten van de woningbouw – en een prijsdaling van meer dan 30 procent voor bestaande woningen – en drastisch inkrimpen van andere sectoren zijn de laatste tijd al tienduizenden banen verloren gegaan. ”Door de huidige loonkosten gaan er wekelijks bouwbedrijven over de kop. Een loonsverhoging kunnen we ons absoluut niet veroorloven, integendeel”, aldus directeur Tom Parlon. Volgens Parlon liggen de inschrijfprijzen nu 8 tot 10 procent onder de projectkosten om toch maar werk binnen te halen. ”De bazen van de bedrijven nemen genoegen met fors lagere salarissen, het is nu tijd om dat ook naar de lonen te vertalen.”

Reageer op dit artikel