nieuws

Hotel pept imago op met ledverlichting

bouwbreed

Ruim een miljoen euro meer dan nodig betaalde de hotelketen Media voor het verlichten van zijn entrees. “Halogeen lag het meest voor de hand”, vertelt Marwan Mounzer van Philips, maar het werden duurdere led’s.”

De reden voor het kiezen van de duurdere ledverlichting is dat conventionele verlichting afbreuk kan doen aan het betrouwbare beeld dat de hotelketen van zichzelf wil scheppen.
Halogeenlampen – en zeker gloeil ampen – hebben bepaald niet het eeuwige leven en moeten dus regelmatig worden vervangen. Dat gebeurt veelal door een man in een stofjas die op een ladder staat. “Dat geeft een rommelig beeld en kan de gasten doen denken dat het hotel wat minder solide is dan het zich voordoet”, verklaart Mounzer, segmentmanager led’s van Philips, tijdens de afgelopen beurs Elektrotechniek in Utrecht.
En dat idee krijgt vrij snel zijn beslag, want als het even tegen zit valt elke dag wel een lamp uit. Met een ruime 50.000 branduren kan het heel lang duren voordat de conciërge zijn ladder weer moet pakken.

Moderner

Led’s wekken ook een bepaalde indruk, bijvoorbeeld die van ‘bij de tijd zijn’. Mounzer: “Het beeld op een plat televisiescherm is niet scherper dan dat op een beeldbuis, een plat beeldscherm verbruikt meer elektriciteit en kost meer dan een televisie met een beeldbuis. Toch wil iedereen zo’n plat scherm, omdat het moderner is en veelzijdiger in het gebruik is dan een beeldbuis.”
In Mounzers visie brachten platte televisieschermen een revolutie op gang, evenals de elektronische camera’s en mobiele telefoons dat deden.
Het kenmerk van zo’n technologische revolutie is dat het nieuwe product nog verre van perfect is en dat het in het begin nog maar een fractie biedt van de mogelijkheden die het in zich draagt, maar iedereen wil het nu al hebben. En voor led’s neemt het aantal mogelijkheden, enigszins overdreven, met de dag toe.
Zo heeft de huidige led een rendement van 50 lumen per watt; maar volgend jaar al komt er een led op de markt die 80 lumen per watt levert. Ter vergelijking: het rendement van een gewone gloeilamp bedraagt 17 lumen per watt en de halogeenlamp levert 20 lumen per watt.
Het rendement van een moderne spaarlamp ligt rond de 60 lumen per watt, een tl-buis komt tot 70 en een natrium hogedruklamp zoals die in een straatlantaarn zit kan 200 lumen per watt halen.

Geschiktheid

“Voor functionele buitenverlichting is een led dus nog niet geschikt”, zegt Mounzer. Zoals de ontwikkelingen nu doen vermoeden, verschijnt er rond 2010 een led op de markt die zich wel kan meten met conventionele lichtbronnen voor buiten.
Functionele binnenverlichting met led’s laat in elk geval nog tot 2012 op zich wachten. Deze cijfers vond Mounzer in een rapport van adviseur Arthur D. Little. Nog meer cijfers: in 2010 komt 20 procent van alle verlichting uit led’s. Tien jaar later zal het om 90 procent gaan. Op dit moment komt een kleine 1 procent van alle verlichting uit led’s.

Reageer op dit artikel